Nefrografia

Munuaistoiminnan gammakuvaus

Munuaistoiminnan gammakuvaus eli nefrografia on munuaistoimintojen yleistutkimus, jolla voidaan selvittää muun muassa virtsatietukoksia, erilaisten munuaisten toimintahäiriöiden vaikeusastetta ja jakautumista munuaisten kesken, munuaissiirrännäisen toimintaa sekä muiden sairauksien vaikutusta munuaisfunktioon.

Tutkimuksessa annettava tutkimusaine kertyy munuaisiin ja erittyy munuaisten kautta virtsarakkoon.

Nefrografiaan valmistautuminen

Tutkimuspäivän aamuna ei saa ottaa nesteenpoistolääkettä, ellei tästä erikseen sovita. Tutkimuspäivänä saa syödä, juoda ja ottaa muut lääkkeet normaalisti.

Puoli tuntia ennen tutkimusta on juotava runsaasti, 0,5–1 litraa nestettä. Virtsata saa tavalliseen tapaan päivän aikana, myös ennen tutkimusta.

Tutkimusta varten kannattaa varata aikaa noin tunti ja mukaan voi ottaa saattajan. Emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista.

Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja kutsuu tutkimukseen.

Potilas on tutkimuksessa selinmakuulla ja gammakamera kuvaa munuaisia selkäpuolelta.

Tutkimus aloitetaan antamalla tutkimusaineinjektio eli lievästi radioaktiivinen tutkimusaine kyynärvarren laskimoon potilaan maatessa kuvauspöydällä. Kuvaus alkaa välittömästi. Usein tutkimusaineinjektion yhteydessä annetaan myös nesteenpoistolääkettä.

Tutkimusaine ei vaikuta vointiin, ja potilas voi poistua heti tutkimuksen jälkeen isotooppilaboratoriosta.

Nefrografia lapselle

Lapselle tehtävän nefrografian kulku eroaa siten, että lastentautien lääkäri laittaa lapselle kanyylin laskimosuoneen poliklinikalla tai lastenosastolla. Hoitajalta voi pyytää heti sairaalaan tullessa puuduterasvaa, jotta pistäminen ei sattuisi.

Isotooppilaboratoriossa laitamme lievästi radioaktiivisen tutkimusaineen kanyylin kautta suoneen. Aineen laittaminen ei satu. Kuvaus tapahtuu selinmakuulla ja gammakamera kuvaa munuaisia selkäpuolelta. Lapsen täytyy olla paikallaan puoli tuntia eli kuvauksen ajan.

Tutkimuksen jälkeen

Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista edelleen potilaalle.

Turvallisuusnäkökohdat

Raskaana olevalle tutkimus voidaan tehdä pienemmällä tutkimusannoksella.

Imetystauko 4 tuntia.

Annettava aktiivisuus ja sädeannos

  • Aikuisille annettava aktiivisuus on noin 80 MBq.
  • Aikuisen efektiivinen sädeannos on noin 0,6 mSv.