Radiojodihoito

Radiojodihoito on yksi kilpirauhasen liikatoiminnan ja liikatoimivan kyhmystruuman hoitomuodoista. Radiojodi hakeutuu kilpirauhaseen ja vähentää liikatoimivaa kilpirauhaskudosta.

Radiojodihoito on turvallista ja sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Radiojodihoito annetaan suun kautta kapselina.

Radiojodihoitoon valmistautuminen

Tyreostaattihoito lopetetaan tavallisesti neljä vuorokautta ennen hoitoa ja aloitetaan uudelleen neljän vuorokauden kuluttua hoidosta. Lähettävä lääkäri antaa potilaalle tarkemmat ohjeet lääkityksestä.

Hoitopäivän aamuna potilaan on oltava ravinnotta.

Hoitokäyntiä varten kannattaa varata aikaa noin 20 minuuttia ja mukaan voi ottaa saattajan. Emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista.

Pyydämme myös välttämään hajusteiden käyttöä.

Hoitokäynti

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja kutsuu hänet tutkimushuoneeseen.

Tutkimushuoneessa potilas saa hoitajalta suun kautta nieltävän radiojodihoitokapselin. Hoitoannos ei vaikuta vointiin, ja potilas voi poistua hoitoannoksen jälkeen osastolta.

Hoidon jälkeen

Hoitoannoksen jälkeen täytyy olla syömättä vielä pari tuntia.

Suurin osa radiojodista kerääntyy kilpirauhaseen ja loppu poistuu elimistöstä virtsan mukana. Ensimmäisen vuorokauden aikana kannattaa juoda ylimääräistä nestettä ja myös virtsata usein.

Turvallisuusnäkökohdat

Raskaana olevalle ei anneta radiojodihoitoa.

Imettäminen on lopetettava kokonaan.

Sekä nais- että miespotilaan on käytettävä varmaa ehkäisyä neljä kuukautta radiojodihoidon jälkeen, sillä radiojodi saattaa vaurioittaa sukusoluja.

Annamme potilaalle suulliset ja kirjalliset säteilysuojeluohjeet, joiden avulla voi vähentää läheisiin ihmisiin kohdistuvaa säteilyä.

Annettava aktiivisuus ja sädeannos

  • Aikuisille annettava aktiivisuus on 111–370 MBq.
  • Aikuisen efektiivinen sädeannos muualle kuin kilpirauhaseen on käytetystä aktiivisuudesta riippuen 15–50 mSv.

Jälkiseuranta

Taysissa on radiojodihoitopotilaiden jälkiseurantarekisteri, jonne annettu hoitoannos kirjataan.

Lähikuukausina tai vasta vuosien kuluttua radiojodihoidosta voi esiintyä kilpirauhasen vajaatoimintaa, joten kilpirauhasen toimintaa on seurattava verikokeilla koko loppuiän. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa aloitetaan kilpirauhashormonilääkitys.

Lausunnon hoidosta toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista edelleen potilaalle. Hoidon jälkiseurannasta huolehtii lähettävä yksikkö.