Vartijaimusolmukkeen paikantaminen gammakuvauksella

Tutkimuksella kuvataan imuteitä sekä paikannetaan vartijaimusolmukkeita rintasyövän, melanooman, ulkosynnyttimien syövän ja muiden pahanlaatuisten kasvaimien yhteydessä. Tutkimus tehdään usein leikkauspäivänä ennen leikkausta.

Tutkimuksessa käytettävä merkkiaine kulkeutuu imuteihin ja edelleen pistokohdan imuteitä vastaaviin imusolmukkeisiin. Vartijaimusolmukkeet paikannetaan gammakameran avulla yhdestä tai useammasta suunnasta otetun kuvan perusteella ja niiden sijainti merkitään iholle.

Tarvittaessa tutkimus voidaan tehdä SPECT-TT:nä. Tällöin vartijaimusolmuke voidaan paikallistaa myös tietokonekerroskuvien perusteella.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusaine ei vaikuta vointiin. Tutkimus vie aikaa noin 30 minuuttia ja mukaan voi ottaa saattajan. Emme kuitenkaan suosittele pienten lasten mukaan ottamista.

Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja kutsuu tutkimukseen.

Tutkimus aloitetaan antamalla tutkimusaineinjektio eli lievästi radioaktiivinen tutkimusaine aivan ihon pintaan lääkärin määräämälle alueelle. Yleensä aine kulkeutuu 10–15 minuutissa imuteihin ja edelleen pistokohdan imuteitä vastaaviin imusolmukkeisiin.

Kun merkkiaine on kulkeutunut imusolmukkeisiin, kuvaamme gammakameralla. Röntgenhoitaja merkitsee imusolmukkeen iholle leikkaavaa kirurgia varten.

Tutkimuksen jälkeen

Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista edelleen potilaalle.

Turvallisuusnäkökohdat

Imetystauko on 24 tuntia.

Annettava aktiivisuus ja sädeannos

  • Annettava aktiivisuus on noin 30 MBq.
  • Efektiivinen sädeannos on noin 0,1 mSv (ihonalainen injektio). Mikäli tutkimus tehdään SPECT-TT:nä, TT:n aiheuttama lisäsädeannos on noin 1 mSv.