ENMG, elektroneuromyografia, hermo-lihastutkimus, ääreishermostotutkimus

Hermoratatutkimus

Hermorata- eli ENMG-tutkimusta käytetään ensisijaisesti ääreishermovaurioiden, selkäsairauksien, hermo-lihasliitoksen sairauksien sekä lihassairauksien taudinmäärityksessä. Tavallisimpia syitä lähettää potilas ENMG-tutkimukseen on tuntohäiriö tai lihasheikkous, jonka lääkäri epäilee johtuvan ääreishermovauriosta.

ENMG-tutkimuksella pyritään selvittämään, onko hermoissa tai lihaksissa oireet selittäviä poikkeavuuksia, ja se tehdään kahdessa osassa. Ensin mitataan ääreishermojen johtokykyä eli annetaan sähköärsykkeitä ihon pintaan tutkittavan hermon kohdalle. Sen jälkeen tutkitaan lihaksen toimintaa lihakseen pistettävän ohuen neulan avulla.

Hermoratatutkimukseen valmistautuminen

Tutkimukseen tultaessa ihon tulisi olla puhdas, sillä elektrodit toimivat paremmin puhtaassa, rasvattomassa ihossa. Pesun jälkeen ei saa käyttää mitään ihovoiteita.

Raajat olisi pidettävä mahdollisimman lämpiminä tutkimukseen tultaessa. Tutkimukseen kannattaa pukea helposti riisuttavat ja puettavat, lämpimät ja mukavat vaatteet. Jos tarkoituksena on tutkia selkää tai alaraajoja, alimmaiseksi kannattaa pukea lyhytlahkeiset tai lahkeettomat alushousut, sillä pitkälahkeiset vaatteet on riisuttava pois tutkimuksen ajaksi.

Tutkimuspäivänä saa syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa lääkkeet tavalliseen tapaan. Myös kipulääkkeitä voi ottaa tavalliseen tapaan, sillä niiden käyttö ei vaikuta tutkimustuloksiin.

Jos ENMG-tutkimus on tehty aiemmin jossain muualla, kannattaa tutkimustulokset ottaa mukaan käynnille.

Tutkimuskäynti

Tutkimukseen saapuva saa ilmoittautumisen yhteydessä kipu- ja oirekartan, johon voi kuvata oireet piirtämällä ja värittämällä ne ihmiskehoa esittäviin kuviin. Karttaan piirretään ja väritetään kaikki oireilevat alueet eli myös ne alueet, jotka eivät ole käynnin varsinainen syy.

Teemme tutkimuksen oireiden ja lähettävän lääkärin tutkimuspyynnön edellyttämässä laajuudessa. Tutkimuksen kesto vaihtelee sen mukaan, miten paljon hermoja ja lihaksia tutkimme. Käyntiin kannattaa varata aikaa noin kaksi tuntia.

Mahdollisesta verenohennuslääkityksestä, veriteitse tarttuvasta taudista tai sydämentahdistimesta on syytä ilmoittaa hoitohenkilökunnalle heti tutkimukseen tultaessa.

Hermoratatutkimuksen tekee kliinisen neurofysiologian lääkäri usein yhdessä hoitajan kanssa. Tutkimus on kaksiosainen:

  1. Ääreishermojen johtokyvyn mittaus. Ihon pinnalle kiinnitetään vastetta mittaavat tarraelektrodit, minkä jälkeen annetaan pieniä sähkösykäyksiä tutkittavalle hermolle ja mitataan hermojen johtumisnopeudet.
  2. Lihaksen toiminnan mittaus. Lihakseen pistetään ihon läpi hyvin ohut neulaelektrodi, jolla mitataan lihaksen sähköistä toimintaa sekä levossa että lihassupistuksen aikana. Neula otetaan pois lihaksesta heti tutkimuksen jälkeen.

Erityisesti lihasten tutkiminen ohuella neulalla voi tuntua hetkellisesti epämiellyttävältä tai jopa kivuliaalta, mutta tutkimus on silti täysin turvallinen. Tutkimuksessa käyneet ovat kuvanneet pistoa hyttysenpistoa muistuttavaksi, mutta kivun kokeminen on yksilöllistä.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voi olla mustelmia tai aristusta tutkituissa lihaksissa. Aristus häviää yleensä muutamissa tunneissa.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri laatii ENMG-tutkimuksesta lausunnon tutkimukseen lähettäneelle lääkärille. Lähettävä lääkäri kertoo tutkimustulokset potilaalle myöhemmin.