Laaja unipolygrafia, PSG-tutkimus, polysomnografia

Laaja unitutkimus

Laaja unipolygrafia on yhden yön pituinen unilaboratoriossa nukuttava unitutkimus, jolla selvitetään unen laatua ja rakennetta sekä mahdollisia unenaikaisia häiriöitä. Sitä käytetään myös liikaunisuussairauksien, kuten narkolepsian ja hypersomnian, toteamiseen.

Unitutkimuksessa rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa, silmänliikkeitä, purentalihasten aktiviteettia, nenän ja suun hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, kuorsausta, veren happikylläisyyttä, sydämen rytmiä ja syketaajuutta sekä jalkojen lihasaktiviteettia ja nukkumisasentoa. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni.

Laajalla unitutkimuksella voidaan tutkia

  • pitkäaikaisen unettomuuden syitä
  • unen keston kokemisen häiriötä
  • erilaisia unihäiriöitä eli parasomnioita
    • havahtumishäiriöt: sekavuushavahtuminen, unissakävely, yölliset kauhukohtaukset
    • unen ja valveen välisiin muutoksiin liittyvät häiriöt: pään ja vartalon rytmiset liikkeet, unissapuhuminen
    • REM-unen parasomniat: unihalvaus, REM-unen käyttäytymishäiriö
    • hampaiden narskuttelu eli bruksismi
  • unenaikaista levottomat jalat -oireyhtymää ja raajojen jaksottaista liikehdintää

Laajaan unitutkimukseen valmistautuminen

Kutsukirjeen mukana lähetämme unipäiväkirjan, jota tutkittava potilas täyttää kahden viikon ajan ennen tutkimuskäyntiä. Mikäli kutsukirjeen vastaanottamisesta on alle kaksi viikkoa tutkimuskäyntiin, täytetään unipäiväkirjaa sen vastaanottamisesta tutkimuskäyntiin asti.

Unipäiväkirjaan merkitään myös säännöllinen ja tarvittaessa otettava lääkitys. Lisäksi täytetään unikyselykaavake.

Joskus unitutkimukseen valmistautumiseen liittyy joidenkin unen rakenteeseen vaikuttavien lääkkeiden asteittainen lopettaminen ennen tutkimuskäyntiä. Tämän ohjeistaa tutkimukseen lähettänyt lääkäri.

Mikäli lääkäri on antanut lääkepudotusohjeet, on niitä noudatettava ennen tutkimuskäyntiä. Jos erillisiä ohjeita ei ole annettu, voi noudattaa normaalia säännöllistä lääkitystä.

Tutkimusta edeltävänä vuorokautena täytyy välttää ylimääräistä valvomista. Myöskään piristäviä elintarvikkeita tai nautintoaineita, kuten kola- tai energiajuomia, kahvia, teetä, suklaata tai tupakkaa, ei saa käyttää tavallista enempää.

Tutkimukseen ei voi tulla, jos sairastuu niin, että se vaikuttaa yöuneen tai hengittämiseen yön aikana. Esimerkiksi hengitystieinfektio vääristää tutkimustuloksia. Tällöin tutkimusaika tulisi perua mahdollisimman pian ilmoittamalla siitä unilaboratorion sihteerille tai hoitajalle.

Ennen tutkimukseen saapumista

Ennen tutkimuskäyntiä täytyy peseytyä. Erityisesti hiukset ja kasvot on pestävä, koska elektrodit kiinnittyvät paremmin puhtaisiin, rasvattomiin hiuksiin ja ihoon. Pesun jälkeen ei saa käyttää hiustenmuotoilutuotteita tai ihovoiteita. Pyydämme myös välttämään voimakkaiden hajusteiden käyttöä

Mikäli mahdollista, myös parta ja viikset kannattaa ajaa pois, jotta kasvojen alueelle laitettavat anturit pysyvät paremmin paikoillaan.

Kynsilakka tai rakennekynsi täytyy poistaa yhdestä keski- tai etusormesta, jotta sormeen tutkimuksen ajaksi asetettava veren happikylläisyyttä mittaava anturi toimii.

Mitä mukaan tutkimukseen?

  • Täytetty unipäiväkirja sekä unikyselykaavake
  • Tutkimuksen aikana tarvittavat omat säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
  • Yöpymisvaatteet, sisätossut sekä muut yöpymistarvikkeet
  • CPAP-ylipainehengityslaite, jos sellainen on käytössä

Tutkimusyö unilaboratoriossa

Unitutkimus tapahtuu nukkuessa, se on kivuton ja täysin turvallinen. Unitutkimusrekisteröintiä varten kiinnitetään jo illan aikana elektrodeja pään alueelle hiusten sekaan vesiliukoisella kipsipastalla, tarraelektrodeja kasvojen alueelle ja vartalolle sekä vyömäisiä mittausantureita yövaatetuksen päälle.

Johdot kiinnitetään sängyn vieressä olevaan vahvistimeen ja tutkimuksen onnistumisen varmistamiseksi laitteet testataan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Rekisteröinnin ollessa käynnissä wc:ssä pääsee käymään soittamalla kelloa. Yön aikana hoitaja valvoo rekisteröinnin laatua ja tulee tarvittaessa huoneeseen tarkistamaan ja korjaamaan elektrodeja ja antureita, jos esimerkiksi elektrodi on irronnut paikaltaan.

Unilaboratoriossa tarjotaan ilta- ja aamupala. Erityisruokavaliosta pyydämme ilmoittamaan etukäteen unilaboratorioon.

Tutkimuksen jälkeen

Aamulla heräämisen jälkeen laitteet testataan uudelleen, minkä jälkeen elektrodit ja anturit irrotetaan. Vesiliukoisella kipsipastalla hiusten sekaan kiinnitetyt elektrodit ovat kovettuneet paikoilleen, joten ne on irrotettava suihkussa lämpimällä vedellä ja hiustenpesulla. Tätä varten unilaboratoriosta saa pyyhkeen, ja tarjolla on hiustenpesuaineita ja myös hiustenkuivaaja.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri laatii unitutkimuksesta lausunnon tutkimukseen lähettäneelle lääkärille. Lähettävä lääkäri kertoo tutkimustulokset potilaalle myöhemmin.