EEG, elektroenkefalografia

Lapsen aivosähkökäyrätutkimus

Aivosähkökäyrä- eli EEG-tutkimusta käytetään toiminnallisten aivohäiriöiden, erityisesti epilepsian, diagnostiikassa. EEG:llä voidaan tutkia myös keskushermoston tulehdusten sekä aineenvaihdunnallisten ja aivoverenkierrollisten syiden aiheuttamia aivotoiminnan häiriöitä, seurata eteneviä aivosairauksia, selvitellä kehitysviiveitä sekä arvioida tajuttoman potilaan ennustetta.

Aivosähkökäyrän mittaamiseen käytetään yleensä kumiverkolla pään pinnalle, hiusten sekaan kiinnitettäviä elektrodeja tai erityistä EEG:n mittaukseen tarkoitettua myssyä.

Tutkimuksessa rekisteröidään myös silmänliikkeitä, sydämen rytmiä sekä hengitysliikkeitä. Lisäksi joskus rekisteröidään lihasaktiviteettia esimerkiksi raajoista. Tutkimuksesta tallennetaan kuva ja ääni.

Lapsen valmistaminen aivosähkökäyrätutkimukseen

Yli 3-vuotiaat lapset pitäisi opettaa hengittämään voimakkaasti sisään ja ulos eli hyperventiloimaan muutaman minuutin ajan, jotta rekisteröinnin aikana tehtävä hyperventilaatioaktivaatio onnistuu mahdollisimman hyvin.

Tutkimukseen tultaessa lapsen hiusten ja kasvojen tulisi olla puhtaat, sillä elektrodit toimivat paremmin puhtaassa, rasvattomassa ihossa. Hiustenmuotoilutuotteita tai kasvovoiteita ei saa käyttää.

Lapselle annetaan säännöllisesti otettavat lääkkeet tavalliseen tapaan, jos erillistä ohjetta ei ole annettu. Tutkimuspäivänä on vältettävä tarvittaessa otettavaa lääkitystä, mikäli se ei ole hoidon kannalta välttämätöntä.

Tutkimuspäivänä lapsi saa syödä ja juoda normaalisti.

Lapsen herättäminen tutkimuspäivänä

Lapsen EEG-tutkimuksessa olisi tärkeää saada rekisteröityä sekä valvetilaa että unta. Jotta lapsen olisi helpompi nukahtaa rekisteröinnin aikana, yöunen kestoa lyhennetään lapsen iästä riippuen, eli lapsi herätetään tutkimusaamuna normaalia aikaisemmin ja pidetään valveilla ennen tutkimukseen saapumista seuraavasti:

Alle 2-vuotias lapsi: Jos tutkimusaika on ennen kello 12.00, lapsi saa nukkua edeltävänä yönä kello 05.00 asti, minkä jälkeen hänet pidetään valveilla tutkimukseen asti. Jos tutkimusaika on kello 12.00 tai sen jälkeen, lapsi voi nukkua normaalin yöunen, muttei päiväunia ennen tutkimukseen saapumista.

2–7-vuotias lapsi: Herätetään kello 04.00 ja pidetään valveilla tutkimukseen asti.

8–16-vuotias lapsi: Herätetään kello 02.00 ja pidetään valveilla tutkimukseen asti.

Lisäksi on erityisen tärkeää, että valvotettu lapsi ei nukahda matkalla tutkimukseen.

Tutkimuskäynti

Pienille lapsille on hyvä ottaa mukaan esimerkiksi juotavaa, tutti, unilelu tai muuta lasta rauhoittavaa ja nukahtamista edistävää.

Kaikilla lapsilla tulee olla saattaja, joka voi olla mukana tutkimuksessa koko tutkimuksen ajan.

Tutkimuksen valmistelee ja rekisteröi kliinisen neurofysiologian hoitaja. Tutkimus valmisteluineen kestää noin tunnin, josta aivosähkökäyrän rekisteröintiaikaa on 30 minuuttia. Aivosähkökäyrää mittaavien elektrodien kiinnitys voi tuntua epämukavalta, mutta tutkimus on kivuton ja täysin turvallinen.

Valmistelujen alkaessa on otettava mahdolliset silmälasit ja korvakorut pois. Aivosähkökäyrän mittaamista varten pään pinnalle hiusten sekaan kiinnitetään elektrodeja kumiverkon avulla. Elektrodeihin laitetaan vesiliukoista suolapastaa, joka varmistaa hyvän johtavuuden.

Rekisteröinnin ajan tutkittava lapsi makaa mahdollisimman rentona sängyllä tai saattajan sylissä.

Rekisteröinnin aikana tehdään aktivaatioita. Vilkkuvaloaktivaatiossa lapsen yläpuolella vilkkuu valo eri nopeuksilla, ja häntä pyydetään sulkemaan ja avaamaan silmiä. Hyperventilaatioaktivaatiossa lasta pyydetään hengittämään voimakkaasti sisään ja ulos muutamien minuuttien ajan.

Rekisteröinnin loppupuolella tutkittavan lapsen on tarkoitus yrittää nukahtaa.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen elektrodit irrotetaan. Hiusten sekaan voi jäädä vesiliukoista suolapastaa, mutta se lähtee seuraavassa hiustenpesussa.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri laatii EEG-tutkimuksesta lausunnon tutkimukseen lähettäneelle lääkärille. Lähettävä lääkäri kertoo tutkimustulokset tutkittavan lapsen huoltajalle myöhemmin.