MSLT-tutkimus, Multiple Sleep Latency Test

Nukahtamisviivetutkimus

Nukahtamisviivetutkimuksella tutkitaan päiväaikaisen väsymyksen tai pakonomaisen nukahtamistaipumuksen syitä. Tutkimusta käytetään muun muassa narkolepsian toteamisessa sekä muiden unihäiriöiden aiheuttamien päiväväsymysoireiden tutkimisessa.

Tutkimuksessa rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa, silmänliikkeitä sekä purentalihasten aktiviteettia. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni.

Yleensä ennen nukahtamisviivetutkimusta tehdään unilaboratoriossa laaja unitutkimus, jotta saadaan hyvä kuva edeltävän yön unesta. Samalla varmistetaan riittävä unen määrä päiväaikaista nukahtamisviivetutkimusta varten.

Nukahtamisviivetutkimukseen valmistautuminen

Kutsukirjeen mukana lähetämme unipäiväkirjan, jota tutkittava potilas täyttää kahden viikon ajan ennen tutkimuskäyntiä. Mikäli kutsukirjeen vastaanottamisesta on alle kaksi viikkoa tutkimuskäyntiin, täytetään unipäiväkirjaa sen vastaanottamisesta tutkimuskäyntiin asti.

Unipäiväkirjaan merkitään myös säännöllinen ja tarvittaessa otettava lääkitys. Lisäksi täytetään unikyselykaavake.

Joskus nukahtamisviivetutkimukseen valmistautumiseen liittyy joidenkin unen rakenteeseen vaikuttavien lääkkeiden asteittainen lopettaminen ennen tutkimuskäyntiä. Tämän ohjeistaa tutkimukseen lähettänyt lääkäri.

Mikäli lääkäri on antanut lääkepudotusohjeet, on niitä noudatettava ennen tutkimuskäyntiä. Jos erillisiä ohjeita ei ole annettu, voi noudattaa normaalia säännöllistä lääkitystä.

Tutkimusta edeltävänä vuorokautena täytyy välttää ylimääräistä valvomista. Myöskään piristäviä elintarvikkeita tai nautintoaineita, kuten kola- tai energiajuomia, kahvia, teetä, suklaata tai tupakkaa, ei saa käyttää tavallista enempää.

Ennen tutkimukseen saapumista

Ennen tutkimuskäyntiä täytyy peseytyä. Erityisesti hiukset ja kasvot on pestävä, koska elektrodit kiinnittyvät paremmin puhtaisiin, rasvattomiin hiuksiin ja ihoon. Pesun jälkeen ei saa käyttää hiustenmuotoilutuotteita tai ihovoiteita. Pyydämme myös välttämään voimakkaiden hajusteiden käyttöä

Mikäli mahdollista, myös parta ja viikset kannattaa ajaa pois, jotta kasvojen alueelle laitettavat anturit pysyvät paremmin paikoillaan.

Mitä mukaan tutkimukseen?

  • Täytetty unipäiväkirja ja unikyselykaavake
  • Tutkimuksen aikana tarvittavat omat säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
  • Mukava vaatetus, jolla voi myös nukkua
  • CPAP-ylipainehengityslaite, jos sellainen on käytössä

Tutkimuskäynti

Nukahtamisviivetutkimusta varten kiinnitetään elektrodeja pään alueelle hiusten sekaan vesiliukoisella kipsipastalla sekä tarraelektrodeja iholle kasvojen alueelle.

Tutkimus koostuu viidestä vähintään 20 minuuttia kestävästä otoksesta, joiden aikana tutkittava potilas lepää pimennetyssä huoneessa ja yrittää nukahtaa. Aloitamme ensimmäisen otoksen 1,5–3 tuntia aamuheräämisestä ja toistamme niitä kahden tunnin välein. Ennen jokaista otosta kiinnitämme johdot vahvistimeen ja testaamme laitteet.

Tutkittavan tehtävänä on yrittää nukahtaa mahdollisimman nopeasti hiljaisessa, pimennetyssä huoneessa, jossa olosuhteet ovat mahdollisimman suotuisat. Koko otoksen ajan on maattava hiljaa silmät suljettuina ja yritettävä nukahtaa.

Matkapuhelin on suljettava aina otoksen ajaksi. Ruokailusta ja mahdollisesta tupakoinnista täytyy olla vähintään puoli tuntia ja esimerkiksi videopelien pelaaminen pitää lopettaa viimeistään viisitoista minuuttia ennen otoksen alkua.

Väliajoilla on pysyteltävä hereillä. Tutkimushuoneessa voi esimerkiksi katsella televisiota tai elokuvia, pelata pelejä tai lueskella lehtiä. Myös omaa ajanvietettä voi ottaa mukaan, jotta päivän saa kulumaan mukavasti. Tutkimushuoneessa saa käyttää matkapuhelinta, tablettia tai kannettavaa tietokonetta väliajoilla, mutta otoksen aikana niiden on ehdottomasti oltava suljettuina.

Tutkimuspäivän aikana ei saa nauttia piristäviä elintarvikkeita, ellei lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt.

Nukahtamisviivetutkimuksen aikana tutkittava saa lounaan ja päivällisen sekä tarvittaessa välipalaa. Tutkimuksen päättymisajankohta riippuu ensimmäisen otoksen aloitusajankohdasta, mutta yleensä tutkimus päättyy viimeistään kello 18.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuspäivän jälkeen elektrodit irrotetaan. Vesiliukoisella kipsipastalla hiusten sekaan kiinnitetyt elektrodit ovat kovettuneet paikoilleen, joten ne on irrotettava suihkussa lämpimällä vedellä ja hiustenpesulla. Tätä varten unilaboratoriosta saa pyyhkeen, ja tarjolla on hiustenpesuaineita ja myös hiustenkuivaaja.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri laatii nukahtamisviivetutkimuksesta lausunnon tutkimukseen lähettäneelle lääkärille. Lähettävä lääkäri kertoo tutkimustulokset potilaalle myöhemmin.