Yöpolygrafia, suppea unipolygrafia

Suppea unitutkimus

Yöpolygrafia on yhden yön pituinen unilaboratoriossa nukuttava unitutkimus, jolla selvitetään unenaikaisia hengityshäiriöitä. Yleensä lääkäri lähettää potilaan unitutkimukseen, jos epäilee tällä oireiden perusteella uniapneaa. Joskus tutkimus tehdään jo todetun uniapnean hoidon vaikutuksen arvioimiseksi, jolloin tutkittava nukkuu yön CPAP-laitteen kanssa.

Tutkimuksessa rekisteröidään nenän ja suun hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, kuorsausta, veren happikylläisyyttä, sydämen rytmiä ja syketaajuutta sekä jalkojen lihasaktiviteettia ja nukkumisasentoa. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni.

Suppeaan unitutkimukseen valmistautuminen

Kutsukirjeen mukana lähetämme unipäiväkirjan, jota tutkittava potilas täyttää kahden viikon ajan ennen tutkimuskäyntiä. Mikäli kutsukirjeen vastaanottamisesta on alle kaksi viikkoa tutkimuskäyntiin, täytetään unipäiväkirjaa sen vastaanottamisesta tutkimuskäyntiin asti.

Unipäiväkirjaan merkitään myös säännöllinen ja tarvittaessa otettava lääkitys. Lisäksi täytetään unikyselykaavake.

Mikäli erillisiä ohjeita ei ole annettu, voi noudattaa normaalia säännöllistä lääkitystä.

Tutkimusta edeltävänä vuorokautena täytyy välttää ylimääräistä valvomista. Myöskään piristäviä elintarvikkeita tai nautintoaineita, kuten kola- tai energiajuomia, kahvia, teetä, suklaata tai tupakkaa, ei saa käyttää tavallista enempää.

Tutkimukseen ei voi tulla, jos sairastuu niin, että se vaikuttaa yöuneen tai hengittämiseen yön aikana. Esimerkiksi hengitystieinfektio vääristää tutkimustuloksia. Tällöin tutkimusaika tulisi perua mahdollisimman pian ilmoittamalla siitä unilaboratorion sihteerille tai hoitajalle.

Ennen tutkimukseen saapumista

Tutkimuslaitteita ei saa kastella. Antureiden ja elektrodien kiinnityksen jälkeen ei voi käydä suihkussa, joten on hyvä peseytyä ennen tutkimuskäyntiä. Pesun jälkeen on vältettävä hiustenmuotoilutuotteita tai ihovoiteita. Pyydämme myös välttämään voimakkaiden hajusteiden käyttöä.

Mikäli mahdollista, myös parta ja viikset kannattaa ajaa pois, jotta kasvojen alueelle laitettavat anturit pysyvät paremmin paikoillaan.

Kynsilakka tai rakennekynsi täytyy poistaa yhdestä keski- tai etusormesta, jotta sormeen tutkimuksen ajaksi asetettava veren happikylläisyyttä mittaava anturi toimii.

Mitä mukaan tutkimukseen?

  • Täytetty unipäiväkirja sekä unikyselykaavake
  • Tutkimuksen aikana tarvittavat omat säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
  • Yöpymisvaatteet, sisätossut sekä muut yöpymistarvikkeet
  • CPAP-ylipainehengityslaite, jos sellainen on käytössä

Tutkimusyö unilaboratoriossa

Unitutkimus tapahtuu nukkuessa, se on kivuton ja täysin turvallinen. Unitutkimusrekisteröintiä varten kiinnitetään jo illan aikana tarraelektrodeja iholle ja vyömäisiä mittausantureita yövaatetuksen päälle.

Johdot kiinnitetään sängyn vieressä olevaan vahvistimeen ja tutkimuksen onnistumisen varmistamiseksi laitteet testataan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Rekisteröinnin ollessa käynnissä wc:ssä pääsee käymään soittamalla kelloa. Yön aikana hoitaja valvoo rekisteröinnin laatua ja tulee tarvittaessa huoneeseen tarkistamaan ja korjaamaan elektrodeja ja antureita, jos esimerkiksi elektrodi on irronnut paikaltaan.

Unilaboratoriossa tarjotaan ilta- ja aamupala. Erityisruokavaliosta pyydämme ilmoittamaan etukäteen unilaboratorioon.

Tutkimuksen jälkeen

Aamulla heräämisen jälkeen laitteet testataan uudelleen, minkä jälkeen elektrodit ja anturit irrotetaan.

Aamutoimien ja aamupalan jälkeen keuhkolääkäri yleensä haastattelee tutkittavan, kertoo alustavista tutkimusyön tuloksista ja miettii yhdessä tutkittavan kanssa mahdollista jatkohoitoa.

Keuhkolääkäri tai kliinisen neurofysiologian lääkäri laatii unitutkimuksesta lausunnon tutkimukseen lähettäneelle lääkärille. Jos tutkittava ei ole kuullut tuloksia heti tutkimusyön jälkeen, hänet kutsutaan kuulemaan tuloksia lähettävän tai jatkohoidosta vastaavan lääkärin vastaanotolle myöhemmin.