Kartiokeilakuvaus

Kartiokeilakuvausta käytetään raajojen luisten rakenteiden sekä hampaiden ja leukojen rakenteen ja nenän sivuonteloiden kuvaukseen. Kuvantamismenetelmässä käytetään hyväksi röntgensäteitä, mutta elimistöön kohdistuva säderasitus on pieni. Kartiokeilakuvaus on hyvin nopea tutkimus ja kestää tavallisesti vain muutaman minuutin.

Ajanvarauksen kuvaukseen tekee kuvaukseen lähettävä yksikkö ja kotoaan saapuva potilas saa postitse kutsun sekä tarkemmat ohjeet.

Kartiokeilatutkimukseen valmistautuminen

Kartiokeilakuvaukseen ei tarvitse valmistautua erikseen.

Raskaudesta tai sen mahdollisuudesta on aina ilmoitettava ennen tutkimusta röntgenhoitajalle. Raskaana oleville röntgentutkimuksia tehdään vain lääkärin erillisen arvion perusteella.

Tutkimuksen kulku

Kartiokeilakuvaukset ovat lyhytkestoisia ja kivuttomia. Tutkimuksen ajaksi kuvattavan kohteen alueella olevat vaatteet, korut, kellot ym. esineet riisutaan.

Kartiokeilakuvauslaite muistuttaa ulkomuodoltaan magneetti- ja tietokonetomografialaitetta. Laitteessa on avoin putki, jonka sisään tutkittava alue asetetaan. Pään alueen tutkimuksissa tutkittava henkilö istuu kuvauksen ajan.

Osassa nivelten kartiokeilatutkimuksista niveleen annetaan tutkimuksen kuluessa varjoainetta.

Tutkimus kestää kuvattavasta kohteesta riippuen kymmenestä minuutista puoleen tuntiin.

Tutkimuksen jälkeen

Kartiokeilakuvaus ei edellytä jälkihoitoa.

Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista ja hoitosuunnitelmasta potilaalle.