Läpivalaisututkimus

Läpivalaisututkimuksen tarkoituksena on kuvata erilaisia anatomisia rakenteita ja niiden toimintaa. Läpivalaisututkimuksessa kohteesta saadaan reaaliaikaista kuvaa. Tutkimuksessa käytetään tavallisimmin varjoainetta ja itse kuvauksessa röntgensäteilyä.

Kaikkiin tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Ajan tutkimukseen varaa lähettävä yksikkö.

Läpivalaisututkimukseen valmistautuminen

Läpivalaisututkimuksiin on tutkimuskohtaiset valmistautumisohjeet. Kuvauksessa saatetaan etenkin lapsipotilailla, avustajilla ja kiinnipitäjillä käyttää sädesuojaimia.

Raskaudesta tai sen mahdollisuudesta on aina ilmoitettava ennen tutkimusta röntgenhoitajalle. Raskaana oleville läpivalaisututkimuksia tehdään vain lääkärin erillisen arvion perusteella.

Tutkimuksen kulku

Varjoainetta voidaan tutkimuksesta riippuen antaa eri tavoin. Suolistoa tutkittaessa se voidaan antaa suun tai peräsuolen kautta ja esimerkiksi virtsateitä tutkittaessa laskimon kautta tai katetrin avulla suoraan virtsarakkoon. Niveltutkimuksissa varjoaine laitetaan suoraan niveleen.

Röntgenlääkäri seuraa varjoaineen kulkua läpivalaisten ja ottamalla röntgenkuvia. Jotkut läpivalaisututkimukset tekee röntgenhoitaja. Tutkimusten kesto vaihtelee tutkimuskohteen mukaan puolesta tunnista tuntiin.

Tutkimuksen jälkeen

Läpivalaisututkimuksissa on tutkimuskohtaiset jälkihoito-ohjeet.

Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista ja hoitosuunnitelmasta potilaalle.