Natiivikuvaus

Röntgenkuvaus

Natiivikuvauksilla tarkoitetaan tavallisia röntgenkuvauksia luustosta, keuhkoista, vatsan alueelta tai hampaistosta. Kuvauksiin tarvitaan aina lääkärin lähete.

Natiivikuvaukset tehdään ilman varjoainetta.

Ajanvarauksen kuvaukseen tekee kuvaukseen lähettävä yksikkö ja kotoaan saapuva potilas saa postitse kutsun sekä tarkemmat ohjeet.

Natiivikuvaukseen valmistautuminen

Natiivikuvaukseen ei tarvitse valmistautua erikseen. Kuvauksessa saatetaan etenkin lapsipotilailla, avustajilla ja kiinnipitäjillä käyttää sädesuojaimia.

Raskaudesta tai sen mahdollisuudesta on aina ilmoitettava ennen tutkimusta röntgenhoitajalle. Raskaana oleville röntgentutkimuksia tehdään vain lääkärin erillisen arvion perusteella.

Tutkimuksen kulku

Natiivikuvaukset ovat lyhytkestoisia ja kivuttomia. Tutkimuksen ajaksi kuvattavan kohteen alueella olevat vaatteet, korut, kellot ym. esineet riisutaan. Tutkimus kestää kuvattavasta kohteesta riippuen muutamasta minuutista puoleen tuntiin.

Tutkimuksen jälkeen

Natiivikuvaus ei edellytä jälkihoitoa.

Kuvat ja lausunnon toimitamme lähettäneelle tai hoidosta vastaavalle lääkärille, joka kertoo tuloksista ja hoitosuunnitelmasta potilaalle.