Hoitaja tutkii lapsipotilasta.

Lasten ja nuorten leikkaukset

Lastenkirurgia

Tutkimme ja hoidamme Taysissa lähes kaikkia alle 18-vuotiaiden kirurgisia sairauksia. Lasten ja nuorten kirurginen yksikkö vastaa vatsan alueen, virtsateiden, sukupuolielinten, keuhkojen sekä tuki- ja liikuntaelimien ja kallon kiireettömästä ja päivystyksellisestä kirurgisesta hoidosta. Lastenkirurgi päivystää kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden.

Esimerkiksi lasten vaikeiden palovammojen, nuorten vaikeiden tapaturmien ja luusyöpien hoidossa teemme yhteistyötä plastiikkakirurgien ja aikuisortopedien kanssa. Lasten käsikirurgiasta, kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen, silmien, korva-, nenä- ja kurkkualueen kirurgiasta sekä neurokirurgiasta vastaavat kyseisten erikoisalojen lääkärit.

Taysissa hoidetaan muun muassa:

  • Vastasyntyneiden suoliston rakennepoikkeavuudet, kuten suoliston umpeumat eli atresiat
  • Synnynnäiset virtsa- ja sukupuolielinten poikkeavuudet, esimerkiksi virtsanjohtimen ahtaumat eli obstruktiot ja virtsaputken alahalkiot eli hypospadiat
  • Raajojen ja nivelten poikkeavuudet, esimerkiksi kampurajalat, lonkkien synnynnäiset sijoiltaanmenot eli luksaatiot ja luu-rustohäiriöt eli osteokondroosit
  • Selkäongelmat, esimerkiksi kieroselkäisyys eli skolioosi
  • Raajojen murtumat, esimerkiksi olkavarren, käsivarren, reiden ja säären murtumat
  • Nivelvammat, esimerkiksi polven nivelsiteiden vammat
  • Pehmytosien syövät, esimerkiksi munuaissyövät (Wilms) ja lisämunuaissyövät
  • Tulehdukselliset suolistosairaudet, esimerkiksi haavaisen paksusuolen tulehduksen kirurginen hoito
  • Vaikeat virtsaamishäiriöt, esimerkiksi hermostolliseen sairauteen liittyvä virtsarakon toimintahäiriö
  • Päiväkirurgisesti hoidettavat sairaudet, kuten laskeutumattomat kivekset, esinahan arpinen kireys eli fimoosi, nivustyrät, pattien poistot ja polven tähystykset

Perusterveydenhuoltoon kuuluvat muun muassa lasten vatsan alueen sekä tuki- ja liikuntaelinten vaivojen perustutkimukset sekä ummetuksen ja kastelun perustutkimukset ja hoito. Perusterveydenhuolto vastaa myös vesityrän, laskeutumattoman kiveksen, esinahan tiukkuuden ja eräiden muiden tilojen seurannasta sovittujen ikäkriteereiden mukaisesti.

Myös paikallispuudutuksessa tehtävät pientoimenpiteet, kuten pienten luomien poistot, sopivat perusterveydenhuoltoon. Erikoissairaanhoidossa olleiden potilaiden jatkohoito ja -seuranta annettujen kirjallisten ohjeiden mukaan kuuluu myös perusterveydenhuollon tehtäviin. Kuvakonsultaatiot puhelimitse ovat lähes aina mahdollisia.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Lasten ja nuorten kirurgiseen yksikköön kuuluvat poliklinikka ja vuodeosasto. Lastenkirurgiselle poliklinikalle tulee lähetteellä lähes 1 800 potilasta vuosittain. Ensi- ja seurantakäyntejä on melkein 5 500 joka vuosi.

Päiväkirurgisia leikkauksia tehdään vuosittain yli 300, joista kaksi kolmasosaa tehdään Tays Keskussairaalan ja loput Tays Valkeakoskella.

Osastohoitoa vaativia lastenkirurgisia leikkauksia tehdään vain Tays Keskussairaalassa, noin 1 600 vuosittain. Lapset ja nuoret pääasiassa nukutetaan toimenpidettä varten. Puolet leikkauksista tehdään päivystyksenä. Tyypillisiä lasten päivystysleikkauksia ovat tulehtuneen umpilisäkkeen poisto, olkaluun alaosan tai käsivarren luiden murtumien paikalleen asetukset ja kiinnitykset.

Lastenkirurgiseen hoitoon tulevat lapset sijoitetaan lasten ja nuorten kirurgiselle osastolle. Poikkeuksena ovat neurokirurgisiin leikkauksiin tulevat potilaat, joiden hoitopaikka on lasten teho- ja tarkkailuosasto, ja tarttuvaa sairautta potevat lapsipotilaat, joita hoidetaan lasten infektio-osastolla.

Syöpäleikkauksen jälkeen potilas toipuu lasten ja nuorten kirurgisella osastolla ja siirtyy sitten jatkohoitoon lasten syöpäosastolle. Vastasyntyneiden hoito ja pääasiassa leikkauksetkin toteutetaan vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla.

Taysin erityisosaaminen

Erityisosaamisalueitamme Taysissa ovat lasten ja nuorten selkäkirurgia sekä polvikirurgia.

Vastuuhenkilö

Osastonylilääkäri Anne Salonen