Julkaistu 15.9.2017

Asiakasraati toi parannuksia lastenpsykiatrian toimintaan

Kotoisammat tilat, vastaanottoja myös ilta-aikaan ja hyljerobotin hankinta – muun muassa tällaisia toiveita nousi esiin, kun Taysin lastenpsykiatrian toimintaa ryhdyttiin kehittämään yhteisvoimin asiakkaiden ja ammattilaisten kesken.

Lastenpsykiatrian yksikkö on paikka, jossa perheet ovat vaikeiden ja kipeiden asioiden äärellä. Myös henkilöstön paineet ovat kovia, sillä lastenpsykiatrisen hoidon kysyntä on jatkuvassa kasvussa.

Terveysdynamo-nimellä kulkevasta kehittämistyöstä on saatu lastenpsykiatrian vastuualueella erittäin myönteisiä kokemuksia. Se on raati, jossa ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat, eli asiakkaana olevat perheet, voivat kohdata ilman tavanomaisia rooleja. Tavoitteena on kehittää palveluita ja prosesseja keskustellen. Raati kokoontui kasvokkain ja hyödynsi verkkofoorumia.

– On hieno kokemus ammattilaisellekin, että asiakkaat lähtivät tällä tavoin mukaan. Vanhemmat uskalsivat puhua hyvin suoraan, ja esille tuli asioita, joita ei arjen tohinassa huomaa, sanoo hankkeen äiti, osastonhoitaja Pirjo Rantanen. Terveysdynamo-hanke on osa hänen sosiaali- ja terveyshallintotieteen  opintojaan Vaasan yliopistossa.

Kokemukset asiakkaiden osallistumisesta ovat niin hyviä, että seuraavaksi Taysin lastenpsykiatrian yksikössä käynnistyy lastenraati. Siinä lapset pääsevät itse kertomaan näkemyksiään.

Osallistavaa kehittämistä

Terveysdynamo on deliberatiivisen demokratian teoriaan perustuva osallistavan organisaatiokehittämisen malli. Vastaavaa mallia on käytetty ensi kerran Vaasan keskussairaalan onkologian yksikössä vuonna 2013. Taysissa on saatu kokemuksia myös muista asiakas- ja potilasraadeista, joiden toiminta on samantyyppistä kuin Terveysdynamossa. 

Raadissa olleet vanhemmat ovat olleet toimintaan erityisen tyytyväisiä ja heidän toiveensa on, että vastaavaa käytäntöä vietäisiin muuallekin. Osa esiin nousseista kehittämiskohteista on melko tavanomaisia terveydenhuoltoon liittyviä toiveita, jotka liittyvät hoitoonpääsyn helpottamiseen ja nopeuttamiseen. Parannuksia on jo osin tehty.

Yleisluontoisempien toiveiden ohella esiin tuli myös pieniä, mutta tärkeitä yksityiskohtia. Yksi näistä liittyy vastaanottohuoneen istuimiin. Asiakkaille on tärkeää, että asiakkaiden ja henkilöstön istuimet ovat samankorkuisia, jotta molemmat voivat kohdata samalla tasolla, tasaveroisina. Niinpä yksikön sohviin on hankittu korotuskappaleita.