Lasten infektiotaudit, tartuntataudit

Lasten infektiosairaudet

Taysissa alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten tartuntatautien tutkimus ja hoito on keskitetty lasten päivystysosastolle ja lasten infektiopoliklinikalle. Meillä tutkitaan potilaita, jotka kärsivät toistuvista tai epätyypillisen vakavista infektioista. Päivystyksenä hoidamme muun muassa hengenahdistuksesta, keuhkokuumeesta ja virtsatietulehduksesta kärsiviä potilaita.

Taysissa hoidettavia lasten infektiosairauksia ovat muun muassa

  • virusperäinen keuhkoputkentulehdus
  • astma
  • verenmyrkytys eli sepsis
  • vatsataudit
  • virtsatieinfektio
  • keuhkokuume.

Harvinaisempina infektioina hoidamme esimerkiksi tuberkuloosiepäilyjä, luutulehduksia ja aivokalvontulehduksia.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Tavallisin osastohoitoa vaativa tilanne on hengenahdistus, jonka taustalla yleensä on ahtauttava keuhkoputkentulehdus. Lapsi tulee esimerkiksi terveyskeskuslääkärin lähetteellä lasten päivystyspoliklinikalle, jossa hän saa hengitellä avaavaa lääkettä. Jos tämä ei auta riittävästi, otamme lapsen osastolle.

Osastolla lääkkeen anto jatkuu kahden tunnin välein, kunnes ahdistus laukeaa. Alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille lääkkeet eivät auta, joten heitä hoidamme hengitettävällä suolaliuoksella ja limaimuilla.

Lapsi pääsee kotiin, kun ahdistus helpottaa. Niille, joilla on toistuvaa ahdistusta, aloitamme astmalääkityksen tai ohjaamme astmatutkimuksiin allergiakeskukseen.

Keuhkokuumepotilaista osastohoitoon otamme ne, jotka tarvitsevat suonensisäistä antibioottia. Tarvittaessa lapsi saa myös suonensisäistä nestehoitoa ja hengitettäviä lääkkeitä. Useimmiten osastohoito kestää kaksi vuorokautta, minkä jälkeen antibioottilääkitys jatkuu kotona suun kautta.

Virtsatietulehduksen hoitoon osastolle tulevat pienet vauvat ja voimakasta munuaistulehdusta sairastavat. Alle kaksivuotiaille teemme osastojakson aikana munuaisten ultraäänitutkimuksen. Voinnin parannuttua lääkehoito jatkuu kotona suun kautta.

Lasten infektiopoliklinikalla hoidetaan, tutkitaan ja seurataan potilaita, jotka kärsivät toistuvista tai epätavallisen vakavista infektioista.

Vastuuhenkilö

Erikoislääkäri Merja Helminen