Lasten infektiotaudit, tartuntataudit

Lasten infektiosairaudet

Taysissa alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten tartuntatautien tutkimus ja hoito on keskitetty lasten päivystysosastolle ja lasten infektiopoliklinikalle. Lasten infektiopoliklinikalla hoidetaan, tutkitaan ja seurataan potilaita, jotka kärsivät harvinaisista, toistuvista tai epätavallisen vakavista infektioista. 

Osastolla hoidettavia tavallisia lasten infektiosairauksia ovat muun muassa

  • viruksen laukaisema hengitysvaikeus
  • verenmyrkytys eli sepsis
  • vatsataudit
  • virtsatieinfektio
  • keuhkokuume

Harvinaisempina infektioina hoidamme esimerkiksi tuberkuloosiepäilyjä, luutulehduksia ja aivokalvontulehduksia.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Tavallisin osastohoitoa vaativa tilanne on hengenahdistus, jonka taustalla on yleensä viruksen laukaisema ahtauttava keuhkoputkentulehdus. Lapsi tulee osastolle, jos terveyskeskuksessa, päivystyksessä tai yksityislääkärillä annettu avaava, hengitettävä lääke ei auta.

Osastolla lääkkeen anto jatkuu kunnes hengenahdistus laukeaa. Pienillä vauvoilla lääkkeet eivät useinkaan auta ja heitä hoidamme tarvittaessa limaimuilla, lisähapella ja turvaamalla vauvojen syömisen yleensä nenän kautta mahaan laitettavan pienen letkun avulla.

Lapsi pääsee kotiin, kun hengenahdistus helpottaa. Niille, joilla on toistuvaa hengenahdistusta, aloitamme astmalääkityksen tai ohjaamme astmatutkimuksiin allergiakeskukseen.

Keuhkokuumepotilaista osastohoitoon otamme ne, jotka tarvitsevat suonensisäistä antibioottia. Tarvittaessa lapsi saa myös nestehoitoa ja hengitettäviä lääkkeitä. Useimmiten osastohoito kestää kaksi vuorokautta, minkä jälkeen antibioottilääkitys jatkuu kotona suun kautta.

Virtsatietulehduksen hoitoon osastolle tulevat pienet vauvat ja voimakasta munuaistulehdusta sairastavat. Alle kaksivuotiaille teemme osastojakson aikana munuaisten ultraäänitutkimuksen. Voinnin parannuttua lääkehoito jatkuu kotona suun kautta.

Vastuuhenkilö

Apulaisylilääkäri Merja Helminen