Lasten reumatologia

Lasten reumasairaudet

Lastenreumapoliklinikalla hoidetaan alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on pitkittyneitä nivelvaivoja tai tulehduksellinen reumasairaus. Lastenreuma on lasten tavallisin reumasairaus, vaikkakin siihen sairastuu maassamme vain noin 200 lasta vuosittain. Lastenreuman, sidekudossairauksien ja muiden harvinaisten lasten reumasairauksien hoito on keskitetty erikoissairaanhoitoon.

Taysissa tutkittavia oireita ja hoidettavia sairauksia ovat muun muassa

  • lastenreuma
  • sidekudossairaudet
  • pitkittyneet niveloireet

Lastenreumaan saattaa liittyä silmän värikalvotulehdus eli iriitti /uveiitti, joten lapset käyvät säännöllisesti silmätautien poliklinikalla. Lastenreumaa sairastavat käyvät ainakin kerran suu- ja leukasairauksien poliklinikalla, jossa erikoishammaslääkäri arvioi leukaniveltilanteen ja purennan.  

Tutkimukset ja hoito Taysissa 

Tarvittavat tutkimukset ja hoito voidaan useimmiten toteuttaa poliklinikalla, sillä niveloireiset ja lastenreumaa sairastavat vaativat harvoin vuodeosastohoitoa. Lapset käyvät poliklinikalla kontrolleissa oireilun laadusta ja sairaudesta riippuen muutaman kuukauden, jopa vain vuoden välein. 

Lastenreumaa hoidetaan lääkehoidon lisäksi tarvittaessa nivelten kortisonipistoksilla, joita voidaan antaa nukutuksessa tai ilokaasun turvin. 

Taysin erityisosaaminen 

Lastenreumasairauksien diagnostiikka ja hoito on vaativaa ja siihen osallistuu tarvittaessa asiantuntijoita usealta erikoisalalta. Moniammatilliseen tiimiin kuuluu lääkärin ja sairaanhoitajan lisäksi fysioterapeutti, toimintaterapeutti, psykologi, sosiaalityöntekijä ja  kuntoutusohjaaja.  

Vastuuhenkilöt

Erikoislääkäri Kati Markula-Patjas
Erikoislääkäri Merja Malin