Lasten gastroenterologia, maha-suolikanavan sairaudet, vatsa- ja suolistosairaudet

Lasten vatsaelinsairaudet

Taysissa alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten vatsa- ja suolistosairauksien tutkimus ja hoito on keskitetty suolistopoliklinikalle ja osastoille. Meillä tutkitaan potilaita, joilla on esimerkiksi toistuvia vatsakipuja, ummetusta, pitkittynyttä ripulia ja veriulosteita tai ravitsemukseen ja syömiseen liittyviä pulmia. Vastaamme myös haima- ja maksasairauksien tutkimuksista ja hoidosta sekä maksansiirron saaneiden potilaiden hoidosta ja seurannasta.

Taysissa tutkittavia ja hoidettavia sairauksia ja ongelmatilanteita ovat muun muassa

  • ruokatorven refluksisairaus
  • keliakia
  • tulehdukselliset suolistosairaudet
  • haima- ja maksasairaudet
  • ravitsemukseen liittyvät pulmat.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Valtaosaa potilaista hoidamme poliklinikalla, mutta vaikeimmin sairaat tarvitsevat myös sairaalahoitoa vuodeosastolla. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi tulehduksellisen suolistosairauden pahenemisvaiheet.

Olennainen osa potilaiden hoitoa ovat tähystystutkimukset, kuten mahalaukun tähystys eli gastroskopia, paksusuolen tähystys eli kolonoskopia ja kapseliendoskopia, jolla voimme arvioida ohutsuolen limakalvon tilannetta nieltävän kapselikameran avulla.

Lisäksi käytämme taudinmäärityksen apuna kuvantamistutkimuksia, esimerkiksi ultraääntä ja magneettikuvauksia, sekä ruuansulatuskanavan toimintaa selvittäviä tutkimuksia, kuten . Potilaille lähetetään edeltävästi valmistautumisohjeet tutkimuksiin.

Tähystystutkimukset tehdään yleensä lapsille nukutuksessa. Mahantähystystä varten potilas tulee toimenpideaamuna päiväsairaalaan, ja yleensä hänet voidaan kotiuttaa toimenpidepäivänä.

Paksusuolen tähystystä varten lapsi kutsutaan edellisenä päivänä osastolle ja aloitetaan suoliston tyhjennys. Yleensä lapsi kotiutuu tähystyksen jälkeen. Mikäli suolisto-oireilu on kuitenkin hankalaa, voidaan lapsi ottaa osastolle lääkityksiä varten muutamiksi päiviksi.

Taysin erityisosaaminen

Lasten suolistosairauksien tutkimuksiin ja hoitoon osallistuu Taysissa moniammatillinen ryhmä, johon kuuluvat lasten gastroenterologit, lastenkirurgit, patologit ja kuvantamistutkimuksista vastaavat erikoislääkärit sekä sairaanhoitajat, ravitsemusterapeutit ja psykologit.

Tieteellisen tutkimuksen kohteena ovat erityisesti keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Tarja Ruuska
Erikoislääkäri Marja-Leena Lähdeaho
Erikoislääkäri Pauliina Hiltunen