Julkaistu 18.11.2021

RSV-epidemia on alkamassa ja siitä odotetaan voimakasta – vältä viemästä pientä vauvaa ruuhkaisiin paikkoihin

RSV-tartuntojen määrä on lähtenyt viime viikkoina selvään kasvuun. Hyvä käsihygienia ja isojen ihmisjoukkojen välttely ovat vauvaperheiden parhaita keinoja torjua tartunta.

RSV (respiratory syncytial virus) on hengitystieinfektioita aiheuttava virus, jonka aiheuttama taudinkuva vaihtelee. Isommilla lapsilla ja aikuisilla tartunta ilmenee yleensä tavallisena flunssana, mutta vauvoilla RSV voi johtaa keuhkojen pienten ilmatiehyiden tulehdukseen eli bronkioliittiin.

Bronkioliitin oireita ovat yskä, limaisuus ja hengitysvaikeus. Lisäksi syöminen usein hankaloituu. Vauvoilla RSV:n aiheuttama bronkioliitti johtaakin usein sairaalahoitoon. Infektioon ei ole olemassa lääkettä, eli hoito on oireenmukaista.

RSV esiintyy Suomessa vuosittaisina epidemioina, ja joka toinen talvi epidemia on voimakkaampi. Suurin osa lapsista saa RSV-tartunnan ennen kahden vuoden ikää.

Tänä talvena odotettavissa voimakas epidemia

Infektion voi saada useita kertoja, mutta taudin tuoman osittaisen vastustuskyvyn myötä myöhemmät infektiot ovat lievempioireisia. Koronapandemiaan liittyvät rajoitustoimet ja hygienian tehostaminen johtivat siihen, että talven 2020 RSV-epidemia oli selvästi normaalia lievempi eivätkä pienet lapset välttämättä kohdanneet virusta. Näin ollen suurimmalla osalla alle kaksivuotiaista ei ole vastustuskykyä RSV:ta kohtaan. Jos nämä lapset saavat tänä talvena tartunnan, he sairastavat sen nyt voimakkaampana.

Taysissa RSV-tartuntojen määrä on lähtenyt viime viikkoina selvään kasvuun, ja sairaalahoidossa on ollut aiempiin epidemioihin nähden enemmän myös yli vuoden ikäisiä.

Pikkuvauvan kanssa ei kannata mennä ruuhkaisiin paikkoihin

RSV leviää pisaratartuntana ja käsien välityksellä. Taudin ehkäisyssä on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Lisäksi tartuntariskin minimoimiseksi aivan pienten vauvojen kanssa on hyvä välttää julkisia paikkoja, joissa on paljon ihmisiä.

Alle kouluikäisille lapsille suositellaan lisäksi influenssarokotetta, koska myös influenssakaudesta saattaa tulla tänä talvena hankalampi.