Naistentaudit

Taysissa tutkimme ja hoidamme kohdun, munasarjojen, munatorvien, emättimen ja ulkosynnyttimien oireita ja sairauksia. Niitä ovat esimerkiksi vuotohäiriöt, kuukautiskivut, synnytinelinten laskeuma, virtsankarkailu, alavatsakipu ja hormonaaliset häiriöt sekä syövät ja kasvaimet. Hoidamme myös lapsettomuutta ja teemme hedelmöityshoitoja.

Naistentautien potilas ja raskaana oleva nainen lähetetään erikoissairaanhoitoon silloin, kun hänen tilansa tai oireensa edellyttää erikoislääkärin arviota ja hoitoa. Hoitoon tullaan lähetteellä. Ilman lähetettä tullaan synnyttämään ja hätätilanteissa.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Ensisijainen tutkimus on gynekologin tekemä sisätutkimus ja ultraäänitutkimus. Lisäksi teemme tarvittaessa kuvantamis- ja laboratoriotutkimuksia.

Joskus sairauden hoito edellyttää kirurgisia toimenpiteitä. Osa toimenpiteistä voidaan tehdä päiväkirurgisina, isompien leikkausten jälkeen yövytään sairaalassa.

Hoidamme naistentautien potilaita kaikissa neljässä sairaalassamme: Tays Keskussairaalassa sekä Tays Hatanpään, Tays Valkeakosken ja Tays Sastamalan sairaaloissa. Tays Keskussairaalaan on keskitetty päivystystoiminta, yöpymistä vaativa kirurgia, syöpäkirurgia sekä hormoni- ja lapsettomuushoidot. Tays Hatanpäällä ja Tays Valkeakoskella on päiväkirurgiaa ja polikliinistä toimintaa. Tays Sastamalassa on polikliinistä toimintaa, mukaan luettuna polikliiniset toimenpiteet.

Taysin erityisosaaminen

Gynekologisten syöpien hoidon suunnittelu ja leikkaushoito on keskitetty yliopistosairaaloihin. Leikkaamme Taysissa vuosittain 250–300 potilasta gynekologisen syövän tai syöpäepäilyn vuoksi. Hoidamme syöpiä myös sytostaatti- ja sädehoidolla.

Käytämme moderneja leikkausmenetelmiä ja teemme paljon lyhytjälkihoitoista tähystyskirurgiaa. 

Meillä on Suomen pisin kokemus robottiavusteisista leikkauksista, joista potilaat toipuvat nopeammin kuin avoleikkauksista. Olemme tehneet robottiavusteisia leikkauksia vuodesta 2009 lähtien.

Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikkamme vastaa kolmasosasta maamme julkisen sektorin hedelmättömyyshoidoista. Käytämme kaikkia nykyaikaisia hoitomenetelmiä ja tuloksemme ovat valtakunnallisesti erittäin hyvää tasoa. Olemme myös jo vuosien ajan auttaneet miehiä ja naisia, joiden hedelmällisyyttä esimerkiksi syövänhoito on uhannut.

Hoidamme myös vaikeita hormonihäiriöitä ja transsukupuolisia henkilöitä.

Vastuuhenkilöt

Toimialuejohtaja Marja-Leena Lähdeaho
Professori  Hannele Laivuori
Vastuualuejohtaja Riikka Niemi