Miehen hedelmättömyys
Miehen hedelmällisyyteen vaikuttavat elintavat, lääkkeet, sairaudet ja perimä. Mikäli pariskunnalla on hedelmättömyysongelma, tutkimme ja hoidamme heidät molemmat Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla.
Liikalihavuus, tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja liiallinen fyysinen rasitus alentavat hedelmällisyyttä, joko vaikuttamalla mieshormonituotantoon ja/tai heikentämällä siittiöiden määrää, liikkuvuutta ja kykyä hedelmöittää munasolu.
Tietyt sairaudet ja niihin käytetyt lääkkeet voivat heikentää siittiötuotantoa, ja mikäli kyseessä on pitkäaikainen sairaus tai lääkitys, on syytä keskustella hoitavan lääkärin kanssa tästä asiasta.
Lihasmassan kasvattamiseen käytetyt hormonivalmisteet estävät siittiötuotantoa, ja niiden lopettamisen jälkeen oman siittiötuotannon palautuminen vie aikaa kuukausista vuosiin, ja joskus tilanne on palautumaton.
Tutkimukset
Miehen hedelmällisyyden arvioinnissa ensisijaista on siemennestetutkimus.
Mikäli tulos on poikkeava, tehdään uusi tutkimus kolmen kuukauden kuluttua, ja mikäli siinäkin tulos on poikkeava, teemme jatkotutkimukset Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla.
Vastaanottokäynnillä arvioidaan aikaisemman terveydentilan, sairaushistorian, harrastuksien ja työaltisteiden mahdollinen merkitys asian suhteen, tehdään terveydentilan yleistutkimus ja tutkitaan kivekset.
Sen jälkeen ohjelmoidaan tarvittavat verikokeet (mm. hormonikokeet ja geneettiset tutkimukset) ja tarvittaessa kivesten ultraäänitutkimus (tehdään Tays Kuvantamiskeskuksessa).
Mikäli tutkimuksissa todetaan kiveskohju tai muu poikkeava löydös, tehdään tarvittaessa lähete Taysin urologian poliklinikalle.
Hoitomenetelmät
Verikoevastauksien perusteella arvioidaan, voidaanko siittiötuotantoa parantaa lääkehoidolla. Lääkehoito on tilanteen mukaan joko tabletti- tai pistosmuotoinen ja voi kestää useita kuukausia.
Siemennesteen tilanteen ja pariskunnan kokonaistilanteen mukaan hoitomenetelmäksi valitaan joko inseminaatio, koeputkihedelmöitys (IVF) tai mikrohedelmöitys (ICSI).
Mikäli siemennesteestä ei löydy siittiöitä, niitä voidaan etsiä kiveksestä neulanäytteellä, joka tehdään hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla paikallispuudutuksessa (esimerkiksi jos syynä on siementiehyiden tukos), tai mikroskooppisessa toimenpiteessä (ns mikro-TESE).
Vastuuhenkilöt
Osastonylilääkäri Katja Ahinko