Julkaistu 25.10.2018

Kliinisen lääketutkimuksen vuoden 2018 huiput valittu: Johanna Mäenpäästä Vuoden Tutkija

Kliinisten lääketutkimusten ammattilaiset ovat valinneet vuoden tutkijalääkärin, tutkimushoitajan ja CRA:n (Clinical Research Associate) viidettä kertaa Suomessa. Vuoden Tutkijana 2018 palkittiin Johanna Mäenpää Taysista ja Tampereen yliopistosta.

Johanna Mäenpää on Vuoden Tutkija 2018.
Johanna Mäenpää on Vuoden Tutkija 2018.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Johanna Mäenpää on naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen sädehoidon erikoislääkäri. Hän on Tampereen yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori ja ylilääkäri Taysin naistentaudeilla.

Voittajat valittiin kliinisen lääketutkimuksen ammattilaisten antamien ehdotusten perusteella. Äänestykseen osallistuivat sekä lääkeyrityksissä että terveydenhuollon tutkimuskeskuksissa työskentelevät henkilöt.

Valitsijat kuvaavat Mäenpäätä rautaiseksi kliinisten lääketutkimusten ammattilaiseksi. Hän on erinomainen päätutkija ja vastuuhenkilö sekä erinomainen potilasrekrytoija. Yhteistyö Johannan kanssa on aina sujuvaa, ripeää ja mukavaa.

Mittava ura kliinisessä lääketutkimuksessa

Johanna Mäenpään kliinisen lääketutkijan ura alkoi vuonna 1982, jolloin hän sai mahdollisuuden toimia Turussa ensimmäisen suomalaisen syöpälääkkeen, toremifeenin, tutkijalääkärinä ja vastata sen faasin I tutkimuksista yhdessä oululaisen Seppo Kivisen kanssa. Mäenpää väitteli Turun yliopistossa vuonna 1985 munuaiskapselitestistä kasvainten sytostaattiherkkyyden ennustajana.

Sittemmin hän on toiminut yli 20 kansallisen ja kansainvälisen kliinisen lääketutkimuksen kansallisena tutkimuksesta vastaavana henkilönä ja muutenkin oman sairaalansa päätutkijana. Mäenpää oli 2015–2018 pohjoismaisen gynekologisen onkologian yhdistyksen (NSGO) presidentti ja on nykyään sen kliinisen tutkimusyksikön lääketieteellisen johtajan varahenkilö.

Tutkimus auttaa potilaita

Mäenpää kuvaa tutkimustyön tärkeimmäksi motivaattoriksi mahdollisuutta tarjota syöpäpotilailleen uusimpia lääkekehityksen saavutuksia. Kansainvälinen, erityisesti pohjoismainen yhteistyö on tuonut mukanaan monia ystäviä. Kliinistä lääketutkimusta ei voi enää tehdä harrastelijamaisesti eikä ilman ammattitaitoisten tutkimushoitajien ja -koordinaattoreiden apua.

Johanna Mäenpää kantaa huolta siitä, löytyykö nuorten lääkäreiden joukosta riittävästi tutkimuksesta innostuneita kollegoja. Jatkuvuuden varmistamiseksi erityisesti yliopistosairaaloiden tulisi luoda esimerkiksi virkajärjestelyin lääkäreille mahdollisuuksia toimia 1–2 päivänä viikosta kliinisinä lääketutkijoina vapautettuna muista velvollisuuksista, Mäenpää esittää.

Kasvot suomalaiselle tutkimusosaamiselle

Kliinisten lääketutkimusten huippujen palkitsemisen tavoitteena on antaa suomalaiselle tutkimusosaamiselle kasvot ja nostaa kliinisten lääke- ja laitetutkimusten profiilia. Lääketutkimusten toteuttaminen on erittäin vaativaa ja säänneltyä työtä, joka vaatii toteuttajilta jatkuvaa kouluttautumista ja hyvien kliinisten tutkimustapojen syvällistä tuntemusta. Tutkimuksilla on myös merkittävä rooli terveydenhuollossa.

Johanna Mäenpään ohella palkittiin Vuoden Tutkimushoitajaksi valittu Essi Roine TYKSistä ja Vuoden CRA:ksi valittu Maria Sokka Crown CRO Oy:stä.

Henkilöt julkistettiin ja palkittiin kunniakirjoin Lääketietokeskuksen järjestämässä Kliinisten tutkimusten foorumissa 25.10.2018 Helsingissä.