Amenorrea

Kuukautisten puuttuminen

Amenorrealla tarkoitetaan kuukautisten puuttumista tai loppumista. Mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä, kutsutaan tilannetta primaariseksi amenorreaksi. Jos taas jo alkaneet kuukautiset loppuvat, kyseessä on sekundaarinen tilanne.

Kuukautisten pitäisi alkaa viimeistään 16-vuotiaana ja ensimmäisten merkkien alkavasta murrosiästä ilmaantua 13–14-vuotiaana. Jos nämä ikä- ja kehitysrajat on ylitetty, kouluterveydenhuolto lähettää nuoren jatkotutkimuksiin Taysiin. Alle 16-vuotiaat lähetetään lastentautien poliklinikan endokrinologille ja yli 16-vuotiaat naistentautien hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalle.

Syynä kuukautisten tai murrosiän kehityksen puuttumiseen voivat olla perinnölliset tekijät, aikaisemmat sairaudet, urheiluun tai ravintoon liittyvät tekijät. Poliklinikalla selvittelemme näiden merkitystä, yleissairauksiin ja hormonaalisiin poikkeavuuksiin liittyviä syitä sekä suljemme pois rakenteelliset poikkeavuudet.

Jos raskaus tai elintapamuutokset eivät selitä sekundaarista kuukautisten loppumista eikä 10 päivän keltarauhashormonilääkitys saa aikaan kuukautisvuotoa, lähettää lääkäri potilaan tutkimuksiimme. Tutkimuksissa suljemme pois sairaudesta ja poikkeavista hormonitasoista johtuvat syyt, joista yleisimpiä ovat munasarjojen toiminnanvajaus, aivolisäkkeen toimintahäiriö ja liikalihavuus.

Munasarjojen toiminnanvajaus

Munasarjojen toiminnanvajauksen taustalla on joskus kromosomipoikkeavuus. Esimerkiksi Turnerin oireyhtymässä tytön murrosiän kehitys vaatii hormonilääkityksen, joka kestää koko aikuisiän. Turnerin oireyhtymä edellyttää monialaista seurantaa siihen usein liittyvien muiden ongelmien vuoksi.

Toisinaan munasarjojen toiminnanvajaus johtuu solusalpaajalääkityksestä tai sädehoidosta. Taustalla voi myös olla useiden sisäeriterauhasten autoimmuunipohjainen vajaatoiminta, joka etenee asteittain ja vaatii usein sisätautilääkärinkin seurantaa.

Ennenaikaisen toiminnanvajauksen syy jää usein selittämättömäksi, mutta tutkimusten jälkeen suunnittelemme potilaalle sopivan hormonilääkityksen ja seurannan. Alun jälkeen seuranta usein siirtyy ohjeistetusti avohoitoon.

Aivolisäkkeen toimintahäiriö

Alipaino, liiallinen liikunta ja yleistilaa heikentävät sairaudet vaimentavat munasarjojen toimintaa säätelevien aivolisäkehormonien eritystä. Mikäli nämä syyt eivät selitä tilannetta, taustalla voi olla aivolisäkkeen toimintaa häiritsevä kasvain, joka todetaan magneettikuvauksella.

Aivolisäke voi tuottaa liikaa prolaktiinihormonia, joka aiheuttaa kuukautisten poisjäännin. Liiallisen prolaktiinituotannon syynä voivat olla lääkkeet, esimerkiksi psyykenlääkkeet, kilpirauhasen vajaatoiminta tai aivolisäkkeen hyvänlaatuinen kasvain.

Aivolisäkkeen prolaktiinituotantoa voidaan jarruttaa lääkityksellä, joka usein myös pienentää sitä tuottavaa kasvainta. Seurannassa etsimme sopivan lääkityksen, seuraamme aivolisäkehormonien tasoa ja kuvannamme aivolisäkkeen. Tarvittaessa konsultoimme sisätautiendokrinologia ja neurokirurgia.

Liikalihavuus ja PCOS

Liikalihavuus vaikuttaa kuukautiskiertoon häiritsemällä munasolun irtoamista. Mikäli ylipainoisella naisella jäävät kuukautiset pois, painon pudottaminen kymmenenkin prosenttia usein palauttaa ne.

Joskus taustalla ovat monirakkulaiset munasarjat. Diagnoosilla tarkoitetaan perittyä taipumusta munasarjojen lisääntyneeseen mieshormonituotantoon. Tähän liittyy usein taipumus liialliseen karvankasvuun, akneen, keskivartalolihavuuteen sekä harvoin tuleviin tai jopa kokonaan pois jääviin kuukautisiin.

Tutkimuksissa suljemme pois muut liiallisen mieshormonituotannon syyt sekä lisämunuaisperäiset syyt, ja kohdennamme hoidon ongelmiin, joille oireyhtymä altistaa. Painon normaalistaminen ja liikunnan lisääminen ovat avainasemassa.

Muiden oireiden hoidossa voidaan käyttää esimerkiksi tilanteeseen sopivia yhdistelmäpillereitä, joilla on aknea ja karvankasvua hillitsevä vaikutus. Suunnittelemme hoidon kuitenkin yksilöllisesti potilaan elämäntilanne huomioiden.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Katja Ahinko