Laskeumat
Kohdun tai emättimen laskeutuminen johtuu niitä paikoillaan pitävien tukikudosten venyttymisestä ja veltostumisesta. Joskus emättimen pohja voi laskeutua myös kohdunpoistoleikkauksen jälkeen. Ensisijaisena hoitona on lantiolihasten kuntoutus. Vaikeita haittoja korjaamme Taysissa kirurgisesti.
Laskeumassa kohtu, emättimen etu- tai takaseinä ja niiden mukana virtsarakko ja peräsuoli voivat pullistua esille emättimen aukon kautta. Oireita ovat muun muassa painon ja pullistumisen tunne ja hankautuminen. Myös virtsaaminen ja ulostaminen voi olla vaikeaa.
Ensisijaisena hoitona on lantiolihasten kuntoutus ja limakalvojen hoito. Jos laskeuma kuitenkin aiheuttaa huomattavia oireita, jotka eivät kuntoutuksella lievity, voimme korjata haittoja leikkauksella.
Potilaan omalääkäri tai oma gynekologi tekee lähetteen Taysiin, jos epäillään, että potilaan oireet johtuvat laskeumasta. Leikkauspäätöksen tekevät lääkäri ja potilas yhdessä harkittuaan saavutettavaa hyötyä ja leikkausriskejä.
Laskeumaleikkaus Taysissa
Varsinaista esikäyntiä lääkärillä ei yleensä tarvita, esikäynti hoitajalla ja tarvittaessa anestesialääkärillä tapahtuu 1–2 viikkoa ennen leikkausta. Esihaastattelu voidaan myös joskus tehdä puhelimitse.
Leikkaus tehdään joko Tays Keskussairaalassa tai Tays Hatanpään sairaalassa, usein leikkaus voi olla päiväkirurginen.
Laskeuman korjausleikkaus tehdään tavallisesti emättimen kautta spinaalipuudutuksessa tai nukutuksessa. Alaspäin pullistuva kohtu poistetaan yleensä kokonaan. Joskus harvoin voidaan poistaa vain pidentynyt kohdun kaulaosa tai joissain tapauksissa ripustaa kohtu lantion tukikudoksiin. Joskus poistetaan myös munasarjat.
Jos emättimen etu- ja takaseinä ja niiden myötä virtsarakko ja suoli ovat laskeutuneet, tuetaan ne paikoilleen sulavilla tukiompeleilla. Joskus myös emättimen pohja tuetaan ompelein lantion tukikudoksiin. Uusiutuvassa laskeumassa voidaan tukena käyttää synteettistä verkkomateriaalia.
Joissain tilanteissa laskeuma voidaan korjata yläkautta tähystysleikkauksen avulla.
Sairaalahoito leikkauksen jälkeen
Hoito sairaalassa kestää yleensä 1–2 vuorokautta. Leikkauksen jälkeistä kipua lievitämme kipulääkityksellä.
Emättimestä tulee leikkauksen jälkeen niukkaa veristä vuotoa, joka voi jatkua vielä kotonakin. Rakon tyhjentäminen voi ensimmäisinä vuorokausina olla vaikeaa ja tarvittaessa voimme tyhjentää rakon katetroimalla.
Istua saa, kun haavakipu ei sitä estä. Emättimen limakalvot on leikkauksessa ommeltu sulavilla ompeleilla, joten ompeleenpoistoa ei tarvita.
Toipuminen kotona
Toimenpiteen jälkeen täytyy välttää 4–6 viikkoa raskaita kotitöitä, nostamista ja ponnisteluja, jotta leikkausalue parantuisi hyvin eikä laskeuma uusiutuisi.
Liikunta raittiissa ulkoilmassa ja riittävä lepo nopeuttavat leikkauksesta toipumista. Monipuolisen ja kuitupitoisen ravinnon nauttiminen edistävät suolen säännöllistä toimintaa. Ummetusta voi välttää nauttimalla runsaasti nesteitä.
Paikallisestrogeenilääkityksen käyttöä voi jatkaa kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli laskeuman korjaukseen on käytetty verkkomateriaalia.
Vähäistä jälkivuotoa voi esiintyä muutaman viikon ajan leikkauksen jälkeen. Alapesu kannattaa tehdä aamuin illoin ilman pesuaineita. Suihkussa ja saunassa voi käydä tavalliseen tapaan, mutta kovia löylyjä pitää välttää viikon ajan.
Ammekylpyjä ja uimista on vältettävä jälkitarkastukseen asti, sukupuoliyhdyntää 4–6 viikon ajan leikkauksesta. Tämä vähentää tulehdusriskiä ja edistää haavojen paranemista.
Jatkohoito
Sairausloma kestää yleensä 3 - 5 viikkoa. Rutiininomaista jälkitarkastusta ei yleensä tarvita. Joukkotarkastusten yhteydessä kannattaa käydä otattamassa irtosolunäyte.
Sairaalaan on otettava yhteyttä, jos on kirvelyä tai kipua leikkausalueella, lisääntynyttä veristä vuotoa, lämmön nousua yli 38 asteen tai toipuminen ei edisty odotetulla tavalla.
Laskeumaleikkaukseen liittyviä haittoja
Yleensä laskeumaleikkauksen jälkeiset haitat ovat lieviä eivätkä ne olennaisesti pidennä hoitoaikaa tai toipumista. Tavallisimpia haittaseurauksia ovat leikkausalueen tai haavan tulehdukset ja verenvuodot, jotka voivat vaatia lääkehoitoa tai verensiirtoa.
Suoliston tai virtsateiden vauriot ovat mahdollisia ja voivat vaatia erikoishoitoa ja välitöntä tai myöhempää korjausta. Laskimotukos alaraajoissa on erittäin harvinainen, samoin keuhkoveritulppa tai sydän- ja verenkiertoelimistön häiriö.
Myöhäisseuraamuksina voi ilmaantua virtsanpidätyskyvyn häiriöitä. Sukupuolielämää häiritsevä emättimen arpeutuminen on hyvin poikkeuksellista.
Vastuuhenkilöt
Apulaisylilääkäri Kirsi Kuismanen