Munasarjakystat ja -kasvaimet

Munasarjakasvaimista 85 prosenttia on hyvänlaatuisia. Tavallisimpia ovat endometrioosi- eli suklaakystat ja niin sanotut teratoomakasvaimet. Hedelmällisessä iässä munasarjaan kehittyy helposti myös nesterakkuloita, jotka usein häviävät itsestään.

Pahanlaatuisen kasvaimen mahdollisuus lisääntyy iän mukana, yli 50-vuotiailla naisilla lähes puolet munasarjakasvaimista on pahanlaatuisia.

Usein munasarjakasvain todetaan sattumalta gynekologisen tutkimuksen ja ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Pieniä, hyvänlaatuisia, nestettä sisältäviä muutoksia eli kystia voi seurata ilman leikkausta, koska ne usein häviävät itsestään.

Leikkaushoitoa harkitsemme, kun kysta aiheuttaa oireita tai on syytä epäillä todellista munasarjakasvainta, etenkin jos on viitteitä kasvaimen pahanlaatuisuudesta. Leikkaushoito voidaan toteuttaa joko Tays Keskussairaalassa tai Tays Hatanpään sairaalassa.

Munasarjakasvaimen leikkaushoito Taysissa

Poistamme kasvaimen yleensä tähystysleikkauksella, jossa vatsaontelon tähystin ja instrumentit viedään vatsaonteloon pienistä pistoaukoista. Kookkaat munasarjakasvaimet poistamme avoleikkauksella alavatsalle tehtävästä haavasta.

Leikkaustekniikkaan ja leikkauksen laajuuteen vaikuttavat muun muassa potilaan ikä, raskaustoiveet, kasvaimen koko ja arvioitu kasvaimen laatu.

Nuoren naisen hyvänlaatuiset kasvaimet leikkaamme mahdollisimman säästävästi, eli pyrimme pelkän kasvaimen poistoon. Ellei se ole mahdollista, joudumme poistamaan munasarjan ja munajohtimen. Terveen munasarjan jätämme aina paikoilleen, jolloin hormonaalinen toiminta säilyy muuttumattomana ja raskausmahdollisuus säilyy.

Jos joudumme poistamaan nuorelta naiselta kummankin munasarjan, korvataan puuttuva hormonieritys hormonihoidolla. Vanhemmilla naisilla ratkaisemme hormonihoidon tarpeen tapauskohtaisesti.

Sairaalahoito leikkauksen jälkeen

Päiväkirurgisen leikkauksen jälkeen potilas pääsee yleensä kotiutumaan saman päivän aikana,  laajemman toimenpiteen jälkeen sairaalahoito kestää tavallisesti 1–3 vuorokautta.

Avoleikkauksen jälkeiset haavakivut, suolen toimimattomuus ja ilmavaivat helpottuvat 2–4 päivässä ja niihin annamme tarvittaessa lääkehoitoa. Varhainen liikkeellelähtö edistää toipumista ja vähentää haittaseurausten riskiä.

Tähystysleikkauksen jälkeen voi ilmetä alavatsakipua ja hartiapistosta, jotka yleensä lievittyvät 1–2 päivässä. Hartiapistos johtuu leikkauksen aikana vatsaontelossa olleesta hiilidioksidikaasusta ja sen aiheuttamasta palleaärsytyksestä.

Toipuminen kotona

Sairausloma kestää 1–4 viikkoa leikkaustavasta riippuen. Mikäli ihohaava on ommeltu ihon sisäisin ompelein, ei niitä tarvitse poistaa. Mahdollisista poistettavista ompeleista potilas saa kotiutuessaan tarkemmat tiedot.

Suihkussa ja saunassa voi käydä tavalliseen tapaan, mutta löylynottoa on vältettävä viikon ajan. Sukupuoliyhdyntä on sallittu. Toimenpiteen jälkeen saattaa vielä kotonakin esiintyä niukkaa, vaaratonta verenvuotoa, joka loppuu itsestään.

Tavallisimpia haittaseurauksia ovat leikkausalueen tai haavan tulehdukset ja verenvuodot, jotka voivat vaatia lääkehoitoa, verensiirtoa tai uutta leikkausta.

Sairaalaan pitää ottaa yhteyttä, jos nousee yli 38 asteen kuume, tulee runsasta vuotoa, vuoto jatkuu pidempään tai tulee voimakkaita vatsakipuja.

Jatkohoito ja seuranta

Rutiininomaista jälkitarkastusta ei tarvita.

Mikäli munasarjoja ei ole kokonaan poistettu, gynekologisten tutkimusten tarve jatkossa määräytyy yksilöllisesti.

Jos kohdun kaulaosa on jäljellä, irtosolunäytteen eli papa-kokeen ottaminen on edelleen tarpeen joukkotarkastusten yhteydessä.

Vaikka kohtu on poistettu, on hyvä noudattaa joukkotarkastuskutsuja. Myös synnytyselinten tarkastus on aiheellinen, jos emättimessä, ulkosynnyttimissä tai alavatsalla ilmenee uusia oireita.

Vastuuhenkilöt

Vastuualuejohtaja Riikka Niemi
Apulaisylilääkäri Kirsi Kuismanen