Kohdunkaulan solumuutokset

Papa-muutokset

Gynekologisesta irtosolunäytteestä eli Papa-kokeesta tutkitaan, sisältääkö se kohdunkaulan syövästä tai sen esiasteesta peräisin olevia soluja. Syövän esiasteita todetaan ja hoidetaan Suomessa 600–800 naiselta joka vuosi. Hoidamme Taysissa solumuutoksia useimmiten sähkösilmukkahoidolla.

Oleellinen osa Papa-seulontaa ovat löydösten jatkotutkimukset ja löydettyjen syövän esiasteiden hoito. Esiasteiden hoidolla pyritään estämään itse kohdunkaulan syövän syntyminen.

Ihmisen papilloomavirus eli HPV-infektio on kohdunkaulan syövän tärkein taustatekijä. Valtaosa HPV-infektioista paranee itsestään, viimeistään parissa vuodessa. Yli puolet papa-muutoksistakin palautuu normaaliksi ilman hoitoa.

Tutkimukset ja sähkösilmukkahoito Taysissa

Emättimen ja kohdunsuun tähystyksellä eli kolposkopialla tutkimme, onko papa-muutosten syynä hoitoa vaativia solumuutoksia. Tutkimuksen yhteydessä otamme tarvittaessa pieniä kudosnäytteitä mikroskooppitutkimukseen.

Mikäli vaikeita solumuutoksia löytyy, hoidamme ne useimmiten poliklinikalla niin sanotulla sähkösilmukkahoidolla eli loop-konisaatiolla. Pyrimme tekemään hoidon mahdollisimman pian kuukautisten jälkeen, ei kuitenkaan verisen vuodon aikana.

Potilas saapuu hoitoa varten joko Tays Keskussairaalan, Tays Sastamalan tai Tays Valkeakosken naistentautien poliklinikalle. Ennen toimenpiteeseen tuloa voi ottaa kipulääkettä ja toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä poistamme kohdunkaulasta kudosmuutosalueen. Hoidetun alueen reunoilta kasvaa terve kudos tilalle.

Toipuminen kotona

Toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin. Tarvittaessa loppupäiväksi saa sairauslomaa.

Seuraaviin kuukautisiin saakka voi olla verensekaista vuotoa. Noin 7–10 vuorokauden kuluttua hoidosta kohdunsuulta irtoaa rupi, jolloin jälkivuoto voi hetkellisesti runsastua. Seuraavat kuukautiset saattavat olla tavallista runsaammat.

Kohdunsuun hoidon jälkeinen haava-alue on herkkä kosketukselle ja tulehduksille. Yhdyntää, ammekylpyjä ja uimista täytyy välttää 3–4 viikon ajan. Jälkivuotosuojana kannattaa käyttää sidettä, ei tamponia.

Jos toimenpiteen jälkeen tulee hyvin runsasta verenvuotoa tai heikko olo, nousee kuume tai ilmaantuu pahanhajuista vuotoa, on otettava yhteyttä naistentautien poliklinikalle tai päivystykseen.

Jatkohoito ja seulonnat

Lähetämme poistetun kudoksen patologin tutkittavaksi ja saamme vastauksen 4–6 viikon kuluttua. Yleensä loop-hoidon jälkeinen ensimmäinen kontrollikäynti on puolen vuoden kuluttua. Mikäli näytteissä olisi jotain hoitosuunnitelmaa muuttavaa, ilmoitamme asiasta potilaalle erikseen. Muussa tapauksessa potilaalle kerrotaan näytevastaus kontrollikäynnillä.

Kun hoidon jälkeen seurannat erikoissairaanhoidossa loppuvat, on yleiseen Papa-seulontaan osallistuminen edelleen erittäin tärkeää, sillä hoidettu kohdunkaulan esiastemuutos on merkki lisääntyneestä syöpäalttiudesta.

Vastuuhenkilöt

Vastuualuejohtaja Riikka Niemi
Apulaisylilääkäri Kirsi Kuismanen