Julkaistu 7.12.2016

Taysin seksuaalipoliklinikka täytti kymmenen vuotta

Taysin naistentautien vuodeosaston yhteydessä toimivalla seksuaalipoliklinikalla on syitä juhlaan. Poliklinikan toiminta täytti hiljattain pyöreät kymmenen vuotta. Lisäksi poliklinikan seksuaalineuvoja, asiantuntijahoitaja Jaana Susi sai Suomen Seksologisen Seuran palkinnon työstään seksuaalineuvonnan ja -terveyden edistämiseksi.

Poliklinikan toiminta alkoi kymmenen vuotta sitten kolmen kuukauden mittaisena kokeiluna. Silloin poli oli uranuurtaja Suomessa, sillä missään toisessa sairaanhoitopiirissä ei ollut vastaavaa palvelua. Jaana Susi kiittelee erityisesti esimiehiään, joilla on ollut jo varhain näkemystä seksuaaliterveyden edistämisestä.

Jaana Susi
Seksuaalineuvoja Jaana Susi sai Suomen Seksologiselta Seuralta tunnustusta työstään.

Osa hoitoa

Nyt poliklinikan toiminta on nivottu osaksi gynekologisen syöpäpotilaan hoitoketjua. Se tarkoittaa, että seksuaalineuvonta on osa hoitoa, jos potilas niin haluaa. Kaikki eivät koe tarvitsevansa neuvontaa, mutta tärkeää on, että potilasta hoitavat hoitajat ja lääkärit uskaltavat ottaa asian puheeksi.

– Puheeksi ottaminen sujuu nykyään todella hyvin. Tässä on menty hurjasti eteenpäin, Jaana Susi sanoo.

Jos potilas tuntee tarvitsevansa neuvontaa ja tukea, hänet ohjataan poliklinikan asiantuntijoiden pariin. Tavallisimpia asiakkaita ovat eri-ikäiset syöpäpotilaat ja vulvodyniasta eli sukupuolielinten kiputiloista kärsivät nuoret naiset. Asiakkaiden kirjo on kuitenkin hyvin laaja. Muita syitä voivat olla oman kehon ja kehonkuvan muutokset, kivut, synnynnäiset epämuodostumat tai sairauteen liittyvä ahdistus.

Toiset käyvät yksin, toiset kumppaninsa kanssa. Varsinkin iäkkäämmät pariskunnat ovat vastaanotolla rentoja ja avoimia. Puolisot ovat hitsautuneet yhteen, ja kumppania tuetaan yleensä vankasti.

Aikainen tuki tehoaa parhaiten

Temperamentti- ja luonne-erojen vuoksi ihmiset reagoivat eri tavoin sairastumiseen. Mitä varhemmin seksuaalisuuteen liittyvät asiat otetaan huomioon, sitä nopeammin myös eheytyminen alkaa.

– Tärkeä viesti on, että seksuaalisuus on meissä kaikissa, eikä sitä menetä, vaikka sairastuisi.

Seksuaalipoliklinikan asiakkaat tulevat usein lähetteellä Taysin naistentaudeilta, mutta myös perusterveydenhuollosta voi saada lähetteen. Poliklinikkakäyntejä on tavallisesti yhdestä viiteen.

– Olemme matalan kynnyksen paikka. Julkisen terveydenhuollon yksikkönä tavoitteemme on, että kaikilla on mahdollisuus saada apua varallisuudesta riippumatta.

Seksuaalineuvojilla on eettiset ohjeet, ja palvelu on ehdottoman luottamuksellista. Asiakkaat antavat neuvonnasta erittäin myönteistä palautetta. Vaikuttavuuskyselyjen mukaan joka ainoa neuvonnassa käynyt on pitänyt sitä hyödyllisenä.