Julkaistu 16.2.2018

Tiedote Esmya-lääkettä käyttäville Taysin potilaille

Fimea ja lääketehdas Gedeon Richter ovat ilmoittaneet, että Esmya-lääkkeen kohdalla on käynnissä turvallisuustutkinta. Esmya-lääkettä käytetään kohdun sileälihaskasvainten eli myoomien hoidossa. Euroopan lääkevirasto arvioi parhaillaan Esmyan hyötyjä ja haittoja vakavien, ulkomailla jopa maksansiirtoon johtaneiden maksavauriotapausten vuoksi.

Turvallisuustutkinnan aikana suositellaan, että Esmya-lääkitystä käyttävien naisten maksa-arvoja seurataan säännöllisesti. Maksa-arvot olisi tarkistettava hoidon aikana vähintään kerran kuukaudessa.

Taysin naistentautien tai lapsettomuus- ja hormonipoliklinikan Esmya-lääkityksessä olevien potilaiden tulee ottaa yhteyttä naistentautien poliklinikalle numeroon 03 311 66461arkisin klo 8-15 laboratoriokokeiden ohjelmointia ja lääkärin soittoajan varaamista varten.

Toistaiseksi Esmya-hoitoa ei aloiteta uusille potilaille. Jos lääkettä käyttäneen potilaan hoitojakso on päättynyt, uutta hoitojaksoa ei tule aloittaa.

Jos potilaalle ilmaantuu poikkeavia oireita, kuten selittämätön pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, väsymys, ruokahaluttomuus, ihon ja silmänvalkuaisten kellastuminen ja virtsan tumma väri, on syytä olla välittömästi yhteydessä hoitavaan yksikköön.

Potilaiden ei pidä lopettaa Esmya-hoitoa ilman lääkärin määräystä ja ohjeita. Potilaan tulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin, jos asia herättää huolta tai kysymyksiä.