Kaularankaleikkaus

Taysin neurokirurgialla tehtävään kaularankaleikkaukseen pääsee lääkärin lähetteellä kaikkialta Suomesta.

Kaulahermon juuren tai selkäytimen puristustilan taustalla voi olla välilevytyrä tai hermojuurikanavan luinen ahtaus. Jos puristus aiheuttaa oireita, kaulahermo tai selkäydin voidaan vapauttaa leikkauksella. Tavallisesti leikkaus tehdään kaulalta etukautta (anteriorinen kaularankadekompressio).

Oireet

Kaulahermon juuren puristuksen tyypillinen oire ja samalla leikkausaihe on kaulalta yläraajaan säteilevä kipu, joka noudattaa hermojuuren rataa. Pään kääntäminen, yskäisy tai tärähdys voivat pahentaa kipua. Kämmenen vienti pään taakse tai kaulurin käyttö voi helpottaa kipua. Toinen tyypillinen oire on yläraajan lihasvoimien heikkeneminen ja lihassurkastuma kaulahermojen alueella.

  • C5-kaulahermo: kipu säteilee olkavarteen, ja lihasvoiman heikkeneminen tuntuu olkapäässä ja olkavarren yläosassa
  • C6-kaulahermo: kipu säteilee peukaloon ja etusormeen, ja lihasvoimien heikkeneminen tuntuu hauisvoimassa, peukalo-etusormi näppiotteessa ja käden puristusvoimassa
  • C7-kaulahermo: kipu säteilee etu- ja keskisormeen, ja lihasvoimien heikkeneminen tuntuu olkavarren ja ranteen ojentamisessa ja käden puristusvoimassa
  • C8-kaulahermo: kipu säteilee nimettömään ja pikkusormeen, ja lihasvoimien heikkeneminen tuntuu nimettömän sormen ja pikkusormen lihasvoimassa

Yli kaksi kuukautta jatkunut säteilykipu ja samaan aikaan kehittynyt lihasvoiman heikkeneminen ovat selviä aiheita tutkimuksiin ja usein leikkaukseen. Joskus harvoin kipu voi olla niin akuutti ja kova, että hoitoon pitää hakeutua päivystyksenä. Usein kauluri ja särkylääkkeet auttavat.

Selkäytimen puristustilan oireita ovat:

  • kaikkien neljän raajan heikkous
  • kaikkien neljän raajan kankeus (joustokankeus eli spastisuus)
  • kävelyn kömpelyys
  • sähköiskumaiset tuntemukset pään käännössä ja tärähdyksessä
  • vilkastuneet jänneheijasteet eli raajojen refleksit

Tutkimukset

Lääkärin harkinnan mukaan tehdään kaularangan magneettikuvaus, jossa tarkistetaan erityisesti, onko potilaalla välilevytyrä tai muuta välilevyrappeumaa, luisen hermojuurikanavan ahtaus tai selkäytimen puristustila.

Kaularankaleikkauksen hyödyt ja haitat

Kaularankaleikkauksen tavoitteena on kivun lievitys ja lihasvoimien palauttamisen mahdollisuus. Tässä leikkauksessa, kuten kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä, on myös riskejä. Mahdollisia riskejä ovat:

  • tulehdus (voi vaatia antibioottihoidon tai puhdistusleikkauksen)
  • kaulan turpoaminen (menee usein itsestään ohi)
  • verenvuoto (voi vaatia uusintaleikkauksen)
  • hartiakipu (voi olla hankala mutta häviää itsestään kahdessa viikossa)
  • äänen käheytyminen (johtuu äänihuulihermon venytyksestä leikkauksessa, korjautuu lähes aina itsestään mutta pysyvissä tapauksissa korvalääkäri voi auttaa)
  • selkäydinvaurio ja neliraajahalvaus (erittäin harvinainen leikkausvahinko).

Kaularankaleikkaus Taysissa

Taysin neurokirurgit tekevät noin 300 kaularankaleikkausta vuosittain. Hoitoon Taysiin pääsee lääkärin lähetteellä, jonka voi saada Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella terveyskeskuksesta tai yksityisvastaanotolta. Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireistä Taysiin leikkaukseen pääsemiseksi tarvitaan sairaalan lääkärin lähete. Mistä tahansa Suomesta Taysiin voi päästä leikkaushoitoon lääkärin lähetteellä, jos lähetteeseen on kirjattuna, että potilas käyttää vapaata hoitopaikan valintaa.

Kaularankaleikkaus tehdään nukutuksessa kaulalta etukautta. Läpivalaisulla tarkistetaan nikamataso. Leikkauksessa poistetaan lähes koko nikamavälilevy, jolloin avautuu reitti poistaa välilevytyrä ja avata hermojuurikanavat. Poistetun välilevyn tilalle asetetaan luudutuskehikko.

Leikkaus kestää 1 – 2 tuntia riippuen siitä, leikataanko yksi vai kaksi nikamaväliä. Leikkaushaava on 3 – 4 cm pitkä ja se tehdään ihopoimujen suuntaisesti. Kaulalla olevat haavat paranevat pääsääntöisesti hyvin. Päätä saa kääntää heti vapaasti eikä kauluria käytetä. Kotiin pääsee leikkauksen jälkeisenä päivänä. Fysioterapeutti antaa kotiharjoitusohjeet.

Vastuuhenkilö

Ylilääkäri Pauli Helen