AVH

Aivoverenkiertohäiriöt

Aivoverenkiertohäiriö on yhteisnimitys erilaisille aivoverisuonitapahtumille ja aivoverenkierron häiriöille sekä niistä aiheutuville neurologisille oireille. Aivoverenkiertohäiriöt ovat hyvin yleisiä: lähes 15 000 suomalaista sairastuu niihin vuosittain, ja ne ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Aivoverenkiertohäiriöihin kuuluvat

  • aivoinfarkti eli aivovaltimon tukoksen seurauksena syntyvä aivokudoksen vaurio
  • aivoverenvuoto eli aivojen sisäinen vuoto
  • lukinkalvonalainen verenvuoto, jolloin veri vuotaa ensisijassa aivoja ympäröivään aivo-selkäydinnestetilaan
  • TIA-oire eli lyhytkestoinen aivovaltimon tukoksen aiheuttaman oireisto, joka voi ennakoida pysyvää aivoinfarktia

Valtimonkovettumataudista johtuva kaulavaltimoahtauma aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 5 000 aivoverenkiertohäiriökohtausta tai halvausta.

Runsas kaksi kolmannesta aivoverenkiertohäiriöön sairastuneista toipuu omatoimisiksi. Akuuttiin oireistoon menehtyy noin viidennes sairastuneista.

Akuutin aivoverenkiertohäiriön hoito Taysissa

Potilas tulee yleensä oireiden vuoksi päivystykseen, missä diagnosoimme aivoverenkiertohäiriön kliinisen tutkimuksen ja kuvantamistutkimusten perusteella, joista tärkeimmät ovat aivojen sekä kaula- ja aivovaltimoiden tietokonekerroskuvaukset.

Aivoverenkiertohäiriön johtuessa aivovaltimon tukoksesta aloitamme sen liuotushoidon, mikäli oireista on kulunut enintään 4,5 tuntia eikä hoidolle ole vasta-aiheita. Suurimpien aivovaltimoiden tukos voidaan tarvittaessa poistaa myös suoniteitse. Tämän hoidon mahdollisuus ja hyödyllisyys arvioidaan päivystävien lääkäreiden kesken yhdessä.

Taysin päivystykseen tulevista aivoinfarktipotilaista joka neljäs voidaan hoitaa liuotushoidolla tai suonensisäisellä toimenpiteellä. Muu hoito on yleensä lääkehoitoa ja kuntoutusta.

Kaulavaltimoahtauman leikkaus

Jos kuvantamistutkimuksissa on todettu kallon ulkopuolinen kaulavaltimoahtauma, verisuonikirurgit arvioivat, voidaanko se hoitaa kirurgisesti. Kaulavaltimoahtauma leikataan noin kahden viikon sisällä toimenpidepäätöksestä.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Pasi Jolma
Verisuonikirurgian vt ylilääkäri Velipekka Suominen