Krooninen ja hermoperäinen kipu

Taysissa kroonista ja hermoperäistä kipua hoidetaan neurologian vastuualueen kipupoliklinikalla. Hermoperäisen kivun ollessa kyseessä poliklinikalla tehdään tarvittaessa myös diagnostisia selvityksiä.

Potilaat tulevat kipupoliklinikalle lääkärin lähetteellä. Lähettämisen aiheena voi olla kivun hoitomahdollisuuksien kartoittaminen, kivun syyn selvittäminen tai molemmat edellä mainituista.

Poliklinikan vastaava lääkäri arvioi lähetteen perusteella potilaiden kiireellisyysluokan. Aina aikoja ei valitettavasti voida antaa heti, vaan potilas saa ensin ilmoituksen, että hänet on asetettu jonoon, ja varsinainen vastaanottoaika ilmoitetaan myöhemmin. Jos potilaan tilanne jonotusaikana muuttuu, hän voi ottaa yhteyttä lähettäneeseen lääkäriin, joka tarvittaessa kiirehtii aikaa.

Botuliinitoksiinihoito

Dystonia on liikehäiriö, jossa tahdonalaiset lihakset tuottavat tahdotonta liikettä. Sen diagnosointi ja hoidon suunnittelu kuuluu kipupoliklinikan alaan. Jos hoidossa päädytään botuliinitoksiinihoitoon, potilas saa lääkepistosten antamista varten poliklinikka-ajan 3–6 kuukauden välein.

Alkuselvittelyjen jälkeen laadimme potilaasta yhteenvedon, jonka lähetämme terveyskeskukseen tai lähettäneelle lääkärille, joka huolehtii potilaan kokonaishoidosta. Kipupoliklinikan vastuulle jäävät botuliinihoito ja dystoniaan välittömästi liittyvä muu lääkehoito.

Lue lisää kirurgisten toimenpiteiden jälkeisestä kivunhoidosta kohdasta anestesia ja kivunhoito. Syöpäkivun hoito on keskitetty palliatiivisen hoidon yksikköön.

Vastuulääkäri

Erikoislääkäri Petteri Maunu