Neuromuskulaaritaudit

Lihastaudit

Lihastaudit ovat harvinaisia, usein geneettisiä sairauksia, jotka aiheuttavat lihasten tai lihasten ja hermojen yhteistoiminnan häiriöitä. Useimmat lihastaudit ovat hitaasti eteneviä ja kroonisia.

Lihastauteja on monia erilaisia. Suomessa on yhteensä noin 15 000 lihastautia sairastavaa ihmistä, vaikka mikään yksittäinen lihastauti ei ole kovin yleinen. Lihastautien yleisin oire on hitaasti kehittyvä lihasten heikkous ja vähittäinen surkastuminen.

Jos potilaalla epäillään lihastautia, otetaan yleensä ensin verikokeita ja sen jälkeen tehdään ENMG- eli hermoratatutkimus, jolla selvitetään lihasten sähköistä toimintaa. Usein tehdään myös lihasten magneettikuvaus. Lopullinen lihastautidiagnoosi varmistuu usein vasta lihaksesta otetusta koepalasta, jonka patologi tutkii.

Taysin lihastautien tutkimuskeskus on valtakunnallinen lihastautien erikoispoliklinikka. Sen palvelut on tarkoitettu erityisesti niitä lihastautipotilaita varten, joiden tauti on tutkimuksista huolimatta jäänyt vaille tarkennettua syytä. Vastaanotot ovat Taysin neurologian poliklinikalla.

Vastuuhenkilö

Lihastautien tutkimuskeskuksen johtaja
Dosentti Johanna Palmio