Julkaistu 29.3.2016

Pösö sai uuden elämän NEKUn harjoitteluautona

Tays Keskussairaalan Z1-rakennuksen ala-aulaan ilmestyi maaliskuun alussa vanha Pösö. Uuden elämän saanut Peugeot 206 tarjoaa selkäydinvammakuntoutujille mahdollisuuden harjoitella autoon siirtymistä ja ajosimulaattoriajoa.

Pösöllä pääsevät treenaamaan olevat selkäydinvammakuntoutujat. Ensimmäisten kokeilijoiden joukossa oli kuntoutuja Janos Honkonen.

– Auto tuntuu älyttömän mukavalta. Harjoittelu on helppo aloittaa tällä tavalla hallitussa ympäristössä, Honkonen kommentoi.

Pois säiden armoilta

Ennen Pösön saapumista NEKUn kuntoutujat ovat tehneet siirtymisharjoituksia ulkosalla säiden armoilla kuntoutujan omassa autossa. Myös Honkonen ehti harjoitella muutaman kerran parkkipaikalla lumisohjossa. Ero oli huomattava.

Honkonen muistuttaa, että autolla on iso merkitys kuntoutujalle:

– Henkilöauton käyttö tuo paljon vapautta verrattuna vaikka invataksiin. Taksit eivät juurikaan ajele maisemareittejä, mutta oman auton kyydissä ei ole niin sidottu aikatauluihin. Auton ratissa on heti vähemmän avuton olo.

NEKUn auto

Fysioterapeutti Jarkko Pekkala ja Janos Honkonen "koeajolla".

Enemmän harjoittelukertoja

Pösön ansiosta on mahdollista treenata aiempaa enemmän, arvioi fysioterapeutti Jarkko Pekkala.

– Olemme pitkään haikailleet tällaisen auton perään, kun kuntoutujien kanssa on harjoiteltu sateessa ja hangessa. Tämä helpottaa meidän fysioterapeuttien työtä ja lisää kuntoutujien harjoittelumahdollisuuksia. Lisäarvona aiempaan verrattuna on sekin, että nyt voidaan harjoitella myös pyörätuolin purkua ja siirtämistä autoon.

Harjoittelu on helppo ottaa mukaan arkisiin fysioterapiaharjoituksiin. Turvallisuussyistä siirtymisharjoitukset tehdään aina fysioterapeutin kanssa, ei yksinään. Varsinainen autolla ajon arviointi tapahtuu aina oikeassa liikenneympäristössä, ja arvion tekee siihen perehtynyt ammattilainen. Silloin myös arvioidaan, minkälaisin autoilun apuvälinein ajaminen on mahdollista.

NEKUn auto

Kiitos lahjoittajille

Pösön kori saatiin lahjoituksena ammattiopisto Tredusta, jossa se toimi ennen opetusautona. Tredun opiskelijat muokkasivat auton harjoittelukäyttöön sopivaksi. Yhteistyössä ovat olleet mukana myös autoilun ja liikkumisen apuvälineisiin erikoistuneet yritykset Talart ja Handiplan, jotka luovuttivat harjoittelukäyttöön muun muassa kääntyvän kuljettajan istuimen, siirtymätason ja käsihallintalaitteiston.

Kevään aikana Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK lahjoittaa ja asentaa autoon tietokoneen avulla toimivan ajosimulaattorin sekä kookkaan tietokonenäytön, joiden myötä autoilua voi harjoitella aidon tuntuisesti.

– Tämä on ainutlaatuista ja hienoa yhteistyötä oppilaitosten, palveluntuottajien ja julkisen terveydenhuollon kesken. Kutsumme yhteistyötahomme kakkukahville auton lopullisesti valmistuttua, kuntoutusohjaaja Eija Väärälä kiittelee.

NEKUn Pösö on ainutlaatuinen ainakin kotimaan mittapuulla. Muualla Suomessa selkäydinvammakuntoutujilla ei ole vastaavanlaista harjoitteluautoa käytössään.