Julkaistu 1.4.2021

OLKA-toiminta tuo lisää vertaistukea ja uudenlaista järjestöyhteistyötä Taysiin

Tays-sairaaloissa alkaa lähiaikoina OLKA-toiminta. Potilaille ja heidän läheisilleen OLKA tarjoaa aiempaa enemmän vertaistukea ja kiireettömiä kohtaamisia.

OLKA-logo

OLKA®-toiminnan myötä Taysin ja potilas- ja vammaisjärjestöjen välinen yhteistyö tiivistyy.

– OLKA-verkostoon liittyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että potilaille ja heidän läheisilleen on tarjolla aiempaa enemmän vapaaehtois- ja vertaistoimintaa, kiireettömiä kohtaamisia ja tukea, kertoo palvelukoordinaattori Marjut McLean.

Taysin kumppanina toimii Artteli ry. Arttelilla on meneillään rekrytointi, jossa palkataan kaksi työntekijää pyörittämään Tays Keskussairaalan OLKA-pistettä.

OLKA-työntekijät koordinoivat vapaaehtoistoimintaa sekä muuta potilas- ja vammaisjärjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä. Katso Arttelin rekrytointi-ilmoitus.

Loppukesästä aletaan rekrytoida sairaalavapaaehtoisia ja vuoden lopulla myös kokemustoimijoita Taysin eri toimipaikkoihin.

Mitä OLKA-toiminta on?

OLKA on rekisteröity tavaramerkki, jonka omistaa HUS ja Espoon järjestöyhteisö ry. OLKA-malli on käytössä jo useimmissa sairaaloissa Suomessa, ja yhtä aikaa Taysin kanssa toiminta alkaa myös Hämeenlinnassa. Taysin erva-alueelta Seinäjoki on ollut mukana jo pitkään.

Toisin sanottuna OLKA-toiminta tarjoaa valmiin konseptin ja verkoston, johon Tays voi sujuvasti liittyä mukaan.

OLKA-kokonaisuuteen kuuluu neljä eri palvelua, jotka kaikki otetaan vaiheittain käyttöön Taysissa:

  • OIVA-tietopalvelu sisältää sairaaloiden OLKA-pisteet. Niissä eri yhdistykset voivat esitellä toimintaansa asiakkaille ja potilaille.
  • TOIVO-tukipalvelu on sairaalan ja saattohoidon vertaistukitoiminnan koordinointia.
  • ILONA-palvelun kautta vapaaehtoiset pääsevät toimimaan sairaalassa esimerkiksi aula-avustajina sekä juttu- ja leikkikavereina.
  • HELMI-kehittäjäpalvelun kautta puolestaan koordinoidaan sairaalan kokemustoimintaa.

Lisätietoa aiheesta on OLKA-toiminnan omilla verkkosivuilla.