Kaksi ihmistä seisoo vierekkäin ja katsoo toisiaan.

Mielenterveyden häiriöt

Psykiatria

Taysissa tutkimme ja hoidamme mielenterveyden häiriöitä. Näistä keskeisiä ovat psykoottiset häiriöt, mielialahäiriöt, ahdistuneisuushäiriöt, päihdehäiriöt ja persoonallisuushäiriöt. Oireita, joiden vuoksi potilaat tulevat hoitoon, ovat esimerkiksi aistiharhat ja harhaluulot, masennus tai ahdistuneisuus.

Suurinta osa psykiatrisista potilaista hoidetaan avohoidossa. Psykooseista ja mielialahäiriöistä kärsivien potilaiden jatko- ja ylläpitohoito tapahtuu yleensä avohoidossa. Avohoidossa hoidetaan myös psykiatrisia oireita, jotka liittyvät erilaisiin elämäntilannekriiseihin.

Sairaalahoitoa tarvitaan useimmiten sairauden pahenemisvaiheissa, esimerkiksi psykoottisen häiriön pahenemisvaiheessa. Sairaalahoitoa tarvitaan joskus myös sairauden alkuvaiheessa. Myös itsetuhoiset potilaat ja potilaat, jotka eivät psyykkisen tilansa vuoksi kykene huolehtimaan itsestään, saattavat tarvita psykiatrista sairaalahoitoa.

Psykiatriset häiriöt on tärkeä erottaa neurologisten tai muiden kehoon liittyvien sairauksien aiheuttamista oireista. Mitä iäkkäämpi potilas on sairastuessaan ensimmäistä kertaa psykiatrisin oirein, sitä tärkeämpää on selvittää mistä oireet johtuvat.

Psykiatrinen hoito Taysissa

Psykiatrisia oireita ja sairauksia hoidetaan erilaisilla psykoterapioilla ja lääkehoidolla ja tiettyjä vaikeita tiloja esimerkiksi psykiatrisella sähköhoidolla, jota annetaan Pitkäniemen sairaalassa.

Suurin osa Taysin psykiatrisista potilaista hoidetaan Nokialla sijaitsevassa Pitkäniemen sairaalassa. Sairaalassa hoidetaan aikuisia ja nuoria. Myös psykiatrian päivystys toimii Pitkäniemessä.

Tays Keskussairaalassa on sekä aikuisia että nuoria psykiatrisia potilaita hoitavia yksiköitä. Lisäksi nuoria ja aikuisia psykiatrisia potilaita hoidetaan Tays Sastamalan sairaalassa.

Lastenpsykiatrinen tutkimus ja hoito on keskitetty Tays Keskussairaalaan.

Vastuuhenkilöt

Toimialuejohtaja, ylilääkäri Hanna-Mari Alanen
Toimialuejohtajan varahenkilö Sari Lepistö

Psykoosisairauksien vastuualuejohtaja, ylilääkäri Jari-Pekka Klemettilä

Yleis- ja neuropsykiatrian vastuualuejohtaja, ylilääkäri Sirpa Lindroos