Reumatologia, reumaortopedia

Reumasairaudet

Tutkimme ja hoidamme Taysissa tulehduksellisia tuki- ja liikuntaelinten sairauksia, kuten niveltulehduksia, systeemisiä sidekudossairauksia ja verisuonitulehduksia, sekä niiden aiheuttamia oireita ja toiminnallisia häiriöitä. Vastaamme tulehduksellisen reumasairauden taudin määrittämisestä, varhaisen ja riittävän lääkehoidon aloittamisesta, aktiivivaiheen hoidosta ja reumaleikkauksista.

Taysissa aikuisten reumasairauksia hoidetaan Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Alle 16-vuotiaiden lastenreuman hoito on keskitetty Keskussairaalan lastentautien poliklinikalle.

Lue: Terveyskylässä Reumatalon sivuilla on tietoa koronasta ja reumasta.

Taysissa hoidettavia reumasairauksia ovat esimerkiksi

  • nivelreuma
  • selkärankareuma
  • nivelpsoriaasi
  • niveltulehdukset, myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvät
  • vaikeahoitoinen kihti
  • sidekudossairaudet
  • verisuonitulehdukset.

Teemme lisäksi tekonivelleikkauksia ja pehmytkudosten tasapainotusleikkauksia sekä luudutus- ja puhdistusleikkauksia.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Sairauden alkuvaiheessa keskitytään tulehduksellisen reumasairauden diagnosoitiin sekä varhaisen ja riittävän hoitavan reumalääkityksen aloitukseen.

Huolellisen kliinisen tutkimuksen lisäksi käytämme taudinmääritykseen ongelmalähtöisesti kohdennettuja laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia. Potilas saa moniammatillisen ohjauksen perussairaudesta, lääkehoidoista, ravinnosta ja liikunnasta. Vaativien lääkehoitojen ja leikkaushoitojen tarpeen arvioimme tapauskohtaisesti.

Suurin osa potilaista hoidetaan Taysissa poliklinikalla. Laskimoon annettavat biologiset lääkkeetkin annetaan Reumakeskuksen päiväyksikössä. Vuodeosastolla hoidamme kuumeilevia niveltulehduspotilaita ja muita vaikeasti sairaita potilaita, joilla tauti on aktiivivaiheessa tai liikunta- ja toimintakyky uhattuna. Reumaleikkaukset tehdään Tekonivelsairaala Coxassa.

Sairauden kaikissa vaiheissa käytettävissämme ovat reumalääkärin ja reumaortopedin erikoislääkäripalvelun ohella reumahoitajan, reumakuntoutusohjaajan, sosiaalityöntekijän, fysioterapeutin, toimintaterapeutin sekä jalkaterapeutin palvelut.

Pitkäaikaishoidossa ja seurannassa teemme kiinteää yhteistyötä perusterveydenhuollon kanssa.

Taysin erityisosaaminen

Erityisosaamistamme ovat nivelreuman yhdistelmähoidot, reumasairauksien biologiset hoidot sekä systeemisten sidekudossairauksien hoito.

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Pia Isomäki