Potilaalle tehdään silmien tutkimusta.

Silmäsairaudet

Silmätaudit

Taysissa tutkimme ja hoidamme potilaita, joilla on erilaisia silmäsairauksia. Yleisiä oireita, joiden vuoksi meille tullaan hoitoon, ovat muutokset näkökyvyssä, erilaiset tulehdukset ja kivut, silmätapaturmat, luomioireet tai kyyneltieoireet.

Taysissa silmäsairauksien hoito on keskitetty Keskussairaalassa sijaitsevaan Tays Silmäkeskukseen, jossa sijaitsevat kaikki silmätautien hoitoyksiköt: poliklinikka, leikkausosasto ja vuodeosasto.

Silmäkeskukseen tullaan lääkärin lähetteellä, joko silmälääkärin tai terveyskeskuslääkärin lähettämänä. Joitakin silmäsairauksia voidaan hoitaa terveyskeskuslääkärin vastaanotolla perusterveydenhuollossa, kuten esimerkiksi silmän sidekalvon tai luomen tulehduksia tai luomirakkuloita. Terveyskeskuksessa voidaan myös poistaa silmään joutuneita roskia.

Taysissa tutkittavia ja hoidettavia silmäsairauksia ovat muun muassa

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Hoidamme valtaosan potilaistamme poliklinikalla, jossa teemme erilaisia silmätutkimuksia, kuten esimerkiksi silmänpohjan kuvantaminen, näkökenttätutkimukset, näkökyvyn ja silmänpaineen tutkiminen. Poliklinikalla tehdään myös erilaisia pientoimenpiteitä.

Osa silmätautien potilaista voi tarvita silmäoireiden tai lääkehoidon takia hoitoa vuodeosastolla. Myös silmäleikkauksen jälkeen voi seuranta vuodeosastolla olla tarpeellinen. Lisäksi hoidamme vuodeosastolla erilaisia silmätulehduspotilaita.

Silmätautien vuodeosastolla potilaiden hoitoaika on yleensä hyvin lyhyt, noin 1–2 vuorokautta. Joillakin leikkaus- ja tulehduspotilailla voivat hoitoajat olla pidempiä.

Silmäkirurgisia leikkauksia ovat esimerkiksi kaihi-, luomi-, karsastus-, sarveiskalvo-, glaukooma- ja verkkokalvoleikkaukset. Silmäkirurgiset toimenpiteet tehdään leikkausosastolla. Erilaisia silmäleikkauksia, joista yleisin on kaihileikkaus, tehdään Tays Silmäkeskuksessa noin 6000 vuodessa.

Suurin osa leikkauksista tehdään päiväkirurgisina toimenpiteinä, jolloin potilas pääsee kotiin samana päivänä. Silmäkirurgiassa potilaan silmä puudutetaan erilaisilla menetelmillä toimenpiteen ajaksi. Joissakin tilanteissa potilas nukutetaan toimenpidettä varten.

Silmätautien päivystys

Potilaat voivat ottaa erilaisissa silmäoireissa ensin yhteyttä omalääkäriin tai silmälääkäriin. Tays Silmäkeskukseen tullaan päivystyksellisissä asioissa hoitoon lääkärin lähettämänä. Otamme vastaan silmätautien päivystyspotilaita joka päivä kello 8–19. Iltaisin ja öisin silmätautien päivystyspotilaat vastaanotetaan Tays Ensiapu Acutassa.

Vastuuhenkilöt


Vastuualuejohtaja Marko Kataja
Ylilääkäri Hannele Uusitalo-Järvinen
Ylihoitaja Lotta Kunnari