Hormoni- ja aineenvaihduntasairaudet

Endokrinologia

Tutkimme ja hoidamme Taysissa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Näitä ovat muun muassa kilpirauhasen, lisäkilpirauhasten, aivolisäkkeen, lisämunuaisten ja kivesten sairaudet, diabetes, aineenvaihduntasairaudet ja osteoporoosi. Vastaamme myös vaikeiden syömishäiriöiden elimellisestä toteamisesta ja hoidosta sekä diabeetikoiden jalkaterapiasta.

Valtaosaa diabetesta, kilpirauhasen vajaatoimintaa, kilpirauhaskyhmyä, rasva-aineenvaihdunnan häiriötä sekä osteoporoosia sairastavista potilaista tutkitaan ja hoidetaan terveyskeskuksissa.

Taysissa hoidetaan potilaat, joiden sairauden tai oireilun syyn selvittäminen vaatii endokrinologista erikoisosaamista, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnan yhdistelmähoito ja uudet osteoporoosilääkkeet, vaativaa laboratorio- ja geenidiagnostiikkaa tai isotooppilääketiedettä, tai moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi kirurgien, gynekologien, silmälääkärien ja nefrologien kanssa.

Hoidamme esimerkiksi diabeetikot, joilla on diabeteksen lisäsairauksia, insuliinipumppuhoito tai muu Taysin seurantaa vaativa tila tai sairaus.

Vastaamme myös kilpirauhasen liikatoiminnan ja silmäoireyhtymän sekä lisäkilpirauhasten, aivolisäkkeen, lisämunuaisten ja kivesten sairauksien, neuroendokriinisten kasvainten ja monikasvainoireyhtymien selvittelystä ja hoidosta.

Yleisimmät Taysissa hoidettavat endokrinologiset sairausryhmät ovat

  • Tyypin 1 diabetes: vastasairastuneet, nuoret ja raskaana olevat
  • liikatoiminta ja Basedowin taudin silmäoireyhtymä
  • Lisäkilpirauhasen liikatoiminta
  • Neuroendokriiniset kasvaimet

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Hormoneja tuottavien elinten sairauksia hoidetaan Tays Keskussairaalassa sekä Tays Sastamalan ja Tays Valkeakosken sairaaloissa.

Taysin endokrinologi tai diabeteksen hoitoon perehtynyt sisätautilääkäri hoitaa Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella näiden alueiden endokrinologiset potilaat, joiden ongelma ei vaadi kirurgista hoitoa, isotooppilääketiedettä tai moniammatillista yhteistyötä. Tällaisia potilaita ovat muun muassa tyypin 1 diabeetikot sekä endokrinologin arviota vaativat kilpirauhas- ja osteoporoosipotilaat.

Taudin selvittämisessä käytämme veri- ja virtsanäytteistä tehtyjä hormonimäärityksiä ja toisinaan erilaisia hormonirasituskokeita. Myös kuvantamistutkimukset, kuten aivolisäkkeen magneettikuvaus, lisämunuaisten tietokonekuvaus, lisäkilpirauhasten fluorokoliini-PET-tutkimus ja koko kehon somatostatiini-reseptoreiden PET-tietokonekuvaus, ovat usein tarpeellisia.

Taysin erityisosaaminen

Tays on ainoa sairaala Suomessa, jossa tehdään lisämunuaisten laskimokatetrisaatioita primaarin hyperaldosteronismin selvittelyssä. Vastaamme koko Suomen osalta näistä tutkimuksista.

Vastuuhenkilö

Ylilääkäri Saara Metso