Hormoni- ja aineenvaihduntasairaudet

Endokrinologia

Tutkimme ja hoidamme Taysissa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Näitä ovat muun muassa kilpirauhasen, lisäkilpirauhasten, aivolisäkkeen, lisämunuaisten ja kivesten sairaudet, diabetes, aineenvaihduntasairaudet ja osteoporoosi. Vastaamme myös vaikeiden syömishäiriöiden elimellisestä toteamisesta ja hoidosta sekä diabeetikoiden jalkaterapiasta.

Valtaosaa diabetesta, kilpirauhasen vajaatoimintaa, kilpirauhaskyhmyä, rasva-aineenvaihdunnan häiriötä sekä osteoporoosia sairastavista potilaista tutkitaan ja hoidetaan terveyskeskuksissa.

Taysissa hoidetaan potilaat, joiden sairauden tai oireilun syyn selvittäminen vaatii endokrinologista erikoisosaamista, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnan yhdistelmähoito ja uudet osteoporoosilääkkeet, vaativaa laboratorio- ja geenidiagnostiikkaa tai isotooppilääketiedettä, tai moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi kirurgien, gynekologien, silmälääkärien ja nefrologien kanssa.

Hoidamme esimerkiksi diabeetikot, joilla on diabeteksen lisäsairauksia, insuliinipumppuhoito tai muu Taysin seurantaa vaativa tila tai sairaus.

Vastaamme myös kilpirauhasen liikatoiminnan ja silmäoireyhtymän sekä lisäkilpirauhasten, aivolisäkkeen, lisämunuaisten ja kivesten sairauksien, neuroendokriinisten kasvainten ja monikasvainoireyhtymien selvittelystä ja hoidosta.

Yleisimmät Taysissa hoidettavat endokrinologiset sairausryhmät ovat

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Hormoneja tuottavien elinten sairauksia hoidetaan Tays Keskussairaalassa sekä Tays Hatanpään, Tays Sastamalan ja Tays Valkeakosken sairaaloissa.

Taysin endokrinologi tai diabeteksen hoitoon perehtynyt sisätautilääkäri hoitaa Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä Ylöjärven terveyskeskuksissa näiden alueiden endokrinologiset potilaat, joiden ongelma ei vaadi kirurgista hoitoa, isotooppilääketiedettä tai moniammatillista yhteistyötä. Tällaisia potilaita ovat muun muassa tyypin 1 diabeetikot sekä endokrinologin arviota vaativat kilpirauhas- ja osteoporoosipotilaat.

Taudin selvittämisessä käytämme veri- ja virtsanäytteistä tehtyjä hormonimäärityksiä ja toisinaan erilaisia hormonirasituskokeita. Myös kuvantamistutkimukset, kuten aivolisäkkeen magneettikuvaus, lisämunuaisten tietokonekuvaus, lisäkilpirauhasten laaja gammakuvaus ja koko kehon somatostatiini-reseptoreiden PET-tietokonekuvaus, ovat usein tarpeellisia.

Valtaosaa potilaista hoidamme poliklinikoilla. Potilaat saavat hormonikorvausvalmisteita, hormonien eritystä tai kasvainten etenemistä hillitseviä lääkkeitä, luuston hajoamista estäviä tai uudismuodostusta lisääviä lääkkeitä sekä rasva- ja kalsiumaineenvaihduntaan vaikuttavia lääkkeitä.

Osastohoitoa tarvitsee noin 10 prosenttia potilaistamme. Osastolla hoidamme vastasairastuneet tyypin 1 diabeetikot ja happomyrkytyksen vuoksi sairaalaan joutuneet diabeetikot 1–3 vuorokauden mittaisella jaksolla. Hengenvaaraan ajautuneet anorektikot hoidetaan 10 vuorokauden mittaisella nenämahaletkuravitsemusjaksolla. Vaikean Cushingin taudin ja feokromosytooman leikkaukseen valmistelevat hoidot aloitetaan 2–7 vuorokauden mittaisella tutkimus- ja hoitojaksolla.

Aivolisäkkeen, lisämunuaisten, lisäkilpirauhasten ja kilpirauhasen kasvaimia poistetaan leikkauksella.

Taysin erityisosaaminen

Tays on ainoa sairaala Suomessa, jossa tehdään lisämunuaisten laskimokatetrisaatioita primaarin hyperaldosteronismin selvittelyssä. Vastaamme koko Suomen osalta näistä tutkimuksista.

Olemme ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Suomen sairaala, jossa lisämunuaiskirurgimme tekee lisämunuaisoperaatiot selän puolelta retroperitoneaaliteitse, joka on potilaalle vähiten leikkauksen jälkeisiä ongelmia aiheuttava menetelmä. Lisäksi kirurgimme tekee tarvittaessa feokromosytoomaleikkaukset siten, että lisämunuaisten kuorikerros säästetään.

Teemme aktiivista ja kansainvälisesti arvostettua tutkimusta kilpirauhasen liikatoiminnan ja sen hoitojen vaikutuksista sydän- ja verisuonisairauksiin.

Olemme edelläkävijöitä endokrinologisen hoidon laadun seurannan kehittämisessä. Aloitimme syksyllä 2015 aivolisäkepotilaiden hoidon laadun systemaattisen seurannan, ja olemme laajentaneet laadun seurannan koskemaan kaikkia keskeisiä endokrinologisia sairausryhmiä.

Vastuuhenkilö

Osastonylilääkäri Saara Metso