Aids

Hiv-infektio

Hiv on ihmisen immuunipuutosvirus, joka tuhoaa ihmisen puolustusjärjestelmää ja hoitamattomana johtaa aidsiin. Kun hiv-tartunta todetaan ajoissa ja aloitetaan tehokas lääkehoito, se ei etene aidsiksi eikä lyhennä elinikää. Suomessa hiv-infektion tutkimus ja hoito on potilaalle ilmaista.

Hiv tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä sekä hetero- että miestenvälisessä seksissä. Tartunnan voi saada myös pistovälineiden yhteiskäytöstä. Lapsi voi saada tartunnan hiv-positiiviselta äidiltään raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana, jos äidin infektiota ei hoideta. Hiv ei tartu arkipäivän kontakteissa kuten kosketuksen, suukottelun, kättelyn, astioiden, ruuan tai juoman välityksellä.

Hiv todetaan verikokeella viimeistään kolmen kuukauden kuluttua tartunnasta. Testiin voi hakeutua terveyskeskukseen, sukupuolitautien poliklinikalle, Hiv-tukikeskukseen, Nerviin tai Pluspisteeseen. Myös anonyymitestaus on mahdollinen.

Hiv-infektion lääkehoito

Hiv-infektion toteamisen jälkeen potilas saa lähetteen Taysin infektiopoliklinikalle, jossa teemme laajemmat tutkimukset taudin vaiheen määrittämiseksi, lääkityksen tarpeen arvioimiseksi ja altistuneiden hoitoon ohjaamiseksi.

Lähetteen tultua pyydämme potilaan neuvontakäynnille infektiosairaanhoitajan vastaanotolle. Ensikäynti infektiolääkärille tulee myös muutaman viikon sisään, kun tehdyt tutkimukset ovat valmistuneet.

Hiv-infektioon ei ole parantavaa hoitoa. Nykyinen lääkehoito estää kuitenkin taudin etenemisen aidsiin. Jos hiv-infektiota sairastava saa tehokasta lääkehoitoa ja sitoutuu hoitoonsa, hänen elinajanodotteensa nykykäsityksen mukaan sama kuin samanikäisen, jolla ei ole hiv-infektiota.

Jos hiv-infektio todetaan vasta aids-vaiheessa, hoidossa tarvitaan hiv-lääkityksen lisäksi aluksi myös monia muita hoitoja.

Lääkehoidon aloituksen ja tyypin päätämme yksilöllisesti eurooppalaisia hoitosuosituksia noudattaen. Lääkehoito on pysyvää. Usein lääkehoito on toteutettavissa kerran päivässä otettavalla lääkityksellä.

Seuranta Taysissa

Ensikäynnille kutsumme hiv-potilaan kiireellisesti, tämän jälkeen käyntitiheys riippuu infektion tilanteesta.

Pääsääntöisesti potilaat käyvät lääkärin vastaanotolla kolme kertaa vuodessa. Hiv-infektion hoito on keskitetty Taysin infektiopoliklinikalle, muut mahdolliset sairaudet hoidetaan tavanomaiseen tapaan ja tarvittaessa infektiolääkäriä konsultoiden. Jos hiv-infektio todetaan vasta aids-vaiheessa, alkuhoito yleensä toteutetaan infektio-osastolla.

Taysissa hiv-potilaita hoitaa infektiolääkäri-hoitaja -työpari ja tarvittaessa konsultoimme muita erikoisaloja tai erityistyöntekijöitä.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen
Erikoislääkäri Tuula Outinen
Erikoislääkäri Petrus Säilä