Kardiologia

Tavallisia sydänsairauteen viittaavia oireita ovat rintakipu, hengenahdistus ja rytmihäiriöt. Tutkimme ja hoidamme muun muassa sepelvaltimotautia, sydäninfarktia, sydämen vajaatoimintaa, rytmihäiriöitä ja läppävikoja sairastavia aikuispotilaita.

Jos oireiden syy jää epävarmaksi tai harkitaan kajoavien tutkimusten ja toimenpiteiden tekemistä, voidaan potilas lähettää Tays Sydänsairaalan kardiologin eli sydänsairauksien erikoislääkärin vastaanotolle. Vastaamme myös sydänpotilaiden vaativasta osasto- ja valvontahoidosta sekä päivystyksestä.

Kajoavat sydäntutkimukset ja toimenpiteet tehdään aina Tays Sydänsairaalassa. Potilaiden jatkoseuranta tapahtuu tavallisesti perusterveydenhuollossa, Tays Hatanpäällä, Tays Valkeakoskella tai Tays Sastamalassa.

Tutkimukset ja hoito Sydänsairaalassa

Tays Sydänsairaalan sydänpoliklinikka on 30 vastaanottohuoneen poliklinikka. Sydänpoliklinikoilla käy vuosittain erilaisten sydänperäisiksi epäiltyjen oireiden tai todetun sydänsairauden seurannan vuoksi tuhansia potilaita.

Haastattelun ja lääkärin tekemän kliinisen arvion lisäksi keskeisiä sydänpotilaan tutkimuksia ovat sydänsähkökäyrä eli EKG ja sydämen kaikukuvaus.

Tutkimme ja hoidamme sydänsairauksia myös monenlaisilla kajoavilla tutkimuksilla ja toimenpiteillä, kuten

  • sepelvaltimoiden varjoainekuvaus
  • sepelvaltimon pallolaajennus
  • rytmihäiriöiden katetritoimenpiteet
  • sydämentahdistimen asennus.

Sydänsairaalassa on myös 33-paikkainen toimenpideosasto, 25-paikkainen sydänosasto 2 ja 12-paikkainen sydänvalvonta. Hoidamme noin 10 000 toimenpidepotilasta vuosittain, ja hoitojaksoa on noin 11 000 vuodessa. Yleisimmät sairaalahoidon syyt ovat sydäninfarkti ja sydämen vajaatoiminta.

Vastuuhenkilö

Kardiologian toimintojohtaja Erkki Ilveskoski