Kohdunkaulan syöpä
Kohdunkaulan syöpään sairastuu elämänsä aikana noin viisi naista tuhannesta. Sairastumisriski on suurin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Taudin oireena voivat olla poikkeavat veriset vuodot, erityisesti yhdynnän jälkeen. Hoidamme kohdunkaulan syöpää Taysissa leikkauksin sekä säde- ja solunsalpaajahoidoin.
Kohdunkaulan syöpä todetaan Papa-näytteestä ja koepaloista. Taudin pääasiallinen aiheuttaja on papilloomavirus eli HPV.
Tutkimukset ja lähete Taysiin
Mikäli avoterveydenhuollossa otetussa Papa-näytteessä tai koepaloissa todetaan kohdunkaulan syöpä, jatkotutkimukset tapahtuvat pääsääntöisesti gynekologisen syövän hoitoon erikoistuneen lääkärin vastaanotolla. Pirkanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta ja Kanta-Hämeestä potilaat lähetetään Tays Keskussairaalaan, jonne heidän hoitonsa on keskitetty.
Taudin levinneisyyden selvittämiseksi tehdään gynekologinen tutkimus, gynekologinen ultraäänitutkimus, mahdollisesti sähkösilmukkahoito eli laajemman näytteen otto kohdunkaulasta sekä alavatsan magneettitutkimus ja vartalon kerroskuvaus (PET-TT kuvaus)
Kohdunkaulan syövän hoito
Hoidon suunnittelu tapahtuu moniammatillisessa kokouksessa, jossa potilaalle yksilöllisesti valitaan taudin levinneisyyden ja alatyypin perusteella oikea hoito.
Mikäli tauti on paikallinen, on hoitona tavallinen kohdunpoisto tai radikaali kohdunpoisto, johon kuluu kohdunkaulan vieruskudoksen poisto sekä lantion alueen imusolmukkeiden poisto. Leikkaus tehdään pääsääntöisesti robottiavusteisena tähystysleikkauksena. Erityistilanteissa, mikäli potilas vielä toivoo raskauksia, voidaan harkita kohdun runko-osan säästävää leikkausta.
Mikäli tauti on levinnyt kohdunkaulan vieruskudoksiin tai laajemmalle, on hoitona pääsääntöisesti sädehoito yhdistettynä solunsalpaajahoitoon. Levinnyttä tautia hoidetaan solusalpaajahoidolla.
Seuranta
Hoidetun taudin seuranta toteutetaan erikoissairaanhoidossa. Seuranta-aika on yleensä kolme vuotta.
Vastuuhenkilöt
Osastonylilääkäri Synnöve Staff
Apulaisylilääkäri Minna Mäenpää