Kohdunkaulan syöpä

Kohdunkaulan syöpään sairastuu elämänsä aikana noin viisi naista tuhannesta. Sairastumisriski on suurin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Taudin oireena voivat olla poikkeavat veriset vuodot, erityisesti yhdynnän jälkeen. Hoidamme kohdunkaulan syöpää Taysissa leikkauksin sekä säde- ja solunsalpaajahoidoin.

Kohdunkaulan syöpä todetaan Papa-näytteestä ja koepaloista. Taudin pääasiallinen aiheuttaja on papilloomavirus eli HPV.

Tutkimukset ja lähete Taysiin

Mikäli avoterveydenhuollossa otetussa Papa-näytteessä tai koepaloissa todetaan kohdunkaulan syöpä, jatkotutkimukset tapahtuvat pääsääntöisesti gynekologisen syövän hoitoon erikoistuneen lääkärin vastaanotolla. Pirkanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta, Kanta-Hämeestä ja Päijät-Hämeestä potilaat lähetetään Tays Keskussairaalaan, jonne heidän hoitonsa on keskitetty.

Taudin levinneisyyden selvittämiseksi tehdään gynekologinen tutkimus, gynekologinen ultraäänitutkimus, mahdollisesti sähkösilmukkahoito eli laajemman näytteen otto kohdunkaulasta sekä alavatsan magneettitutkimus ja vartalon kerroskuvaus.

Kohdunkaulan syövän hoito

Mikäli tauti on paikallinen, on hoitona kohdunpoisto, kohdunkaulan vieruskudoksen poisto sekä lantion alueen imusolmukkeiden poisto. Leikkaus tehdään pääsääntöisesti robottiavusteisena tähystysleikkauksena. Erityistilanteissa, mikäli potilas vielä toivoo raskauksia, voidaan harkita kohdun runko-osan säästävää leikkausta.

Mikäli tauti on levinnyt kohdunkaulan vieruskudoksiin tai laajemmalle, on hoitona pääsääntöisesti sädehoito yhdistettynä solunsalpaajahoitoon.

Seuranta

Hoidetun taudin seuranta toteutetaan erikoissairaanhoidossa. Seuranta-aika on kolme vuotta.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Annika Auranen
Apulaisylilääkäri Maarit Vuento