Kohtusyöpä

Kohdunrungon syöpä

Kohdunrungon syöpä on naisten yleisin gynekologinen syöpä ja kuudenneksi yleisin naisten syöpä. Kohtusyöpä on tyypillisesti vaihdevuodet ohittaneiden naisten sairaus ja sen ennuste on pääsääntöisesti hyvä.

Kohtusyöpäpotilaiden leikkaus- ja liitännäishoito sekä seurannat kolmeen vuoteen asti tapahtuvat erikoissairaanhoidossa. Leikkaushoidon tai mahdollisen muun hoidon aloituksen pyrimme toteuttamaan Taysissa neljän viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.

Tutkimukset ja lähete Taysiin

Tutkimukset käynnistyvät yleensä poikkeavan kohtuvuodon tai poikkeavan kohdun ultraäänilöydöksen vuoksi avoterveydenhuollossa eli terveyskeskus- tai yksityislääkärin vastaanotolla. Hän lähettää potilaan Taysiin jatkotutkimuksia ja hoitoa varten.

Kohdunrungon syöpä todetaan kohdun limakalvonäytteessä. Näytteen voi ottaa joko lähettävä lääkäri gynekologisen tutkimuksen yhteydessä, tai näyte otetaan Taysin poliklinikalla vastaanottokäynnillä. Joskus näyte otetaan kohduntähystyksessä eli hysteroskopiassa, joka tehdään Taysissa päiväkirurgisena toimenpiteenä.

Hoidon suunnittelua varten teetämme levinneisyystutkimuksena vartalon kerroskuvauksen ja harkinnan mukaan alavatsan magneettikuvauksen. Lisäksi otamme verinäytteet eli pienen verenkuvan ja kasvainmerkkiaineet.

Kohtusyövän hoito

Hoidon suunnittelu tapahtuu gynekologisen syövän hoitoon erikoistuneen lääkärin vastaanotolla.

Lääkärin arvion perusteella leikkaus sisältää joko kohdun ja munasarjojen poiston tai kohdun ja munasarjojen, lantion ja aortanvieristen imusolmukkeiden sekä mahdollisesti vatsapaidan poiston. Teemme leikkaukset pääsääntöisesti tähystysleikkauksina, tarvittaessa robottiavusteisesti.

Leikkauksessa poistettujen näytteiden perusteella arvioidaan, tarvitseeko potilas lisähoitoja. Osa potilaista ei tarvitse leikkauksen jälkeen muita hoitoja. Mahdollisesti tarvittavat sädehoidot toteutetaan sädehoitopoliklinikalla, solunsalpaajahoidot taas naistentautien poliklinikalla sijaitsevalla solunsalpaajapoliklinikalla.

Seuranta

Paikallisen kohtusyövän ennuste on hyvä ja tauti uusiutuu harvoin. Mikäli taudin uusiutumisen vaara arvioidaan pieneksi, potilasta seurataan leikkauksen jälkitarkastuksen jälkeen oirepoliklinikalla. Tällöin seurantaan ei kuulu rutiininomaisia lääkärivastaanottoja lukuun ottamatta lopputarkastusta kolmen vuoden kuluttua leikkauksesta.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Annika Auranen
Apulaisylilääkäri Maarit Vuento