Munasarjasyöpä

Uusia munasarja-, munanjohdin- tai vatsakalvolähtöisiä syöpätapauksia todetaan Suomessa vuosittain lähes 600. Alkuvaiheessa tauti on usein oireeton, myöhemmin yleisimpiä oireita ovat vatsan turpoaminen vatsaonteloon kertyvän nesteen vuoksi sekä vatsan alueen kivut. Ensisijainen hoito on leikkaus yhdistettynä solunsalpaajahoitoon. Noin puolet potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Munasarjasyöpäpotilaiden leikkaus- ja solunsalpaajahoito sekä seurannat kolmeen vuoteen asti tapahtuvat erikoissairaanhoidossa. Leikkaushoidon tai muun hoidon aloituksen pyrimme toteuttamaan Taysissa mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin viimeistään neljän viikon kuluessa lähetteen saapumisesta

Tutkimukset ja lähete Taysiin

Tutkimukset käynnistyvät yleensä oireiden perusteella terveyskeskus- tai yksityislääkärin vastaanotolla. Varhaisvaiheen oireeton munasarjasyöpä taas löytyy usein sattumalta gynekologisessa rutiinitutkimuksessa.

Alkututkimuksiin kuuluu yleensä vartalon tietokonekerroskuvaus sekä verikokeita, kuten kasvainmerkkiaineet. Nämä ohjelmoidaan potilaalle jo lähetteen perusteella.

Munasarjasyövän hoito

Lähetteen perusteella järjestämme potilaalle käynnin gynekologisten syöpien hoitoon erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Käsittelemme myös jokaisen uuden munasarjasyöpäpotilaan tutkimustulokset moniammatillisessa MDT-kokouksessa, johon osallistuvat munasarjasyövän hoitoon ja diagnostiikkaan osallistuvat erikoislääkärit. Kokouksessa annetaan suositus syövän hoidosta. Näin pyrimme takaamaan jokaiselle potilaalle laadukkaan ja tasavertaisen hoidon. 

Yleensä hoitona on leikkaus, jonka tavoitteena on poistaa kaikki näkyvä kasvainkudos vatsaontelosta. Leikkaus voi näin olla hyvin laaja, koko päivän kestävä leikkaus, johon voi sisältyä gynekologisten elinten poiston lisäksi suoleen kohdistuvia toimenpiteitä, vatsakalvon laajoja poistoja ja pienelle osalle voidaan tehdä pysyvä tai väliaikainen avanne.

Jos munasarjasyöpä ei ole kuvantamisen perusteella levinnyt, leikkauksessa tavallisesti poistetaan kohtu ja munasarjat, imusolmukkeita lantiosta ja suurten verisuonten (aortta ja alaonttolaskimo) vierestä sekä vatsapaita. Joissakin tapauksissa voidaan paikallinen munasarjasyöpä hoitaa nuorelta potilaalta myös hedelmällisyys säilyttäen.

Joskus varmistamme diagnoosin ultraääniohjatulla biopsialla eli koepalalla tai vatsaontelon tähystyksellä. Tällöin potilaalle voidaan aloittaa suoraan solunsalpaajahoidot ja teemme laajemman leikkauksen vasta kolmen solunsalpaajahoitokerran jälkeen, mikäli syöpälääkehoidolle on saatu hyvä vaste. Levinnyt munasarjasyöpä voi olla myös sellainen, jota ei pystytä leikkaamaan ollenkaan (ns. inoperaabeli) eli se hoidetaan kokonaan syöpälääkehoidolla.

Seuranta

Levinneessäkin munasarjasyövässä hoitotulokset leikkauksen ja solunsalpaajahoitojen jälkeen ovat yleensä hyvät. Tautiin liittyy kuitenkin huomattava uusiutumistaipumus, joten seuranta tapahtuu erikoissairaanhoidossa. Uusiutunutta tautia hoidetaan yleensä solunsalpaajahoidoin.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Synnöve Staff
Apulaisylilääkäri Minna Mäenpää