Munasarjasyöpä

Uusia munasarja-, munanjohdin- tai vatsakalvolähtöisiä syöpätapauksia todetaan Suomessa vuosittain lähes 600. Alkuvaiheessa tauti on usein oireeton, myöhemmin yleisimpiä oireita ovat vatsan turpoaminen vatsaonteloon kertyvän nesteen vuoksi sekä vatsan alueen kivut. Ensisijainen hoito on leikkaus yhdistettynä solunsalpaajahoitoon. Noin puolet potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Munasarjasyöpäpotilaiden leikkaus- ja solunsalpaajahoito sekä seurannat kolmeen vuoteen asti tapahtuvat erikoissairaanhoidossa. Leikkaushoidon tai muun hoidon aloituksen pyrimme toteuttamaan Taysissa mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin viimeistään neljän viikon kuluessa lähetteen saapumisesta

Tutkimukset ja lähete Taysiin

Tutkimukset käynnistyvät yleensä oireiden perusteella terveyskeskus- tai yksityislääkärin vastaanotolla. Varhaisvaiheen oireeton munasarjasyöpä taas löytyy usein sattumalta gynekologisessa rutiinitutkimuksessa.

Alkututkimuksiin kuuluu yleensä vartalon kerroskuvaus sekä verikokeita, kuten kasvainmerkkiaineet. Nämä voidaan järjestää potilaalle jo lähetteen perusteella.

Munasarjasyövän hoito

Lähetteen perusteella järjestämme potilaalle käynnin gynekologisten syöpien hoitoon erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Poliklinikkakäynnillä teemme arvion taudin levinneisyydestä ja luonteesta sekä suunnittelemme hoidon.

Yleensä hoitona on leikkaus, jonka tavoitteena on poistaa vatsaontelon kasvainmuutokset. Tavallisesti poistamme kohdun ja munasarjat, imusolmukkeita sekä niin sanotun vatsapaidan. Leikkauksen jälkeen hoidamme tautia solunsalpaajilla.

Joskus varmistamme diagnoosin ja tautitilanteen vatsaontelon tähystyksellä. Tällöin aloitamme potilaalle suoraan solunsalpaajahoidot ja teemme laajemman leikkauksen vasta kolmen solunsalpaajahoitokerran jälkeen.

Seuranta

Levinneessäkin munasarjasyövässä hoitotulokset leikkauksen ja solunsalpaajahoitojen jälkeen ovat yleensä hyvät. Tautiin liittyy kuitenkin huomattava uusiutumistaipumus, joten seuranta tapahtuu erikoissairaanhoidossa. Uusiutunutta tautia hoidetaan yleensä solunsalpaajahoidoin.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Annika Auranen
Apulaisylilääkäri Maarit Vuento