Rintasyöpäpotilaan hoitopolku

LäheteLähete

Rintasyöpäepäilyn vuoksi tehdään ensimmäiseksi kuvantamistutkimukset eli mammografia ja rintojen ja kainaloiden ultraäänitutkimus sekä otetaan syöpään viittaavista löydöksistä paksuneulanäyte. Mikäli neulanäytteen tulos vahvistaa rintasyöpäepäilyn, lähettää lääkäri sinut Taysiin.

Mikäli löydös mammografiassa tai ultraäänitutkimuksessa on epäilyttävä, mutta tehdyissä tutkimuksissa ei löydy syöpää eikä löydöstä selvittävää hyvänlaatuista syytä, lähetetään sinut Taysiin diagnoosin jatkoselvittelyyn.

HoitosuositusAsiantuntijat laativat yksilöllisen rintasyöpäleikkauksen hoitosuosituksen

Moniammatillinen asiantuntijatiimi käsittelee lähetteesi niin sanotussa rintasyöpämeetingissä, johon osallistuvat syöpätautien erikoislääkäri, rintasyöpäkirurgi, plastiikkakirurgi, patologi ja radiologi. Tässä kokouksessa sinulle tehdään yksilöllinen hoitosuositus rintasyöpäleikkaukseen.

Katso video: Rintasyöpäleikkauspotilaan hoitopolku

Lääkärin vastaanottoLeikkausta edeltävä lääkärin vastaanotto

Sinut kutsutaan poliklinikkakäynnille Tays Hatanpään sairaalaan, jolloin tapaat kirurgin ja rintasyöpähoitajan. Kirurgi tutkii rintasi ja tekee leikkaussuunnitelman yhdessä kanssasi huomioiden sinulle rintasyöpämeetingissä laaditun yksilöllisen hoitosuunnitelman. Rintasyöpähoitaja antaa sinulle leikkaukseen tuloa koskevat ohjeet. Tarvittaessa hoitaja keskustelee hoidostasi anestesialääkärin kanssa ja ohjelmoi hänen määräämiään tutkimuksia.

LeikkausLeikkaus ja vuodeosastohoito Tays Hatanpään sairaalassa

Rintasyöpäleikkaus ja vuodeosastohoito tapahtuvat Tays Hatanpään sairaalassa. Jos sinulla on anestesiassa tai leikkauksessa erityisiä riskitekijöitä, sinut saatetaan leikata myös Tays Keskukssairaalassa.

KotiutuminenKotiutuminen tai jatkohoitoon siirtyminen

Jos sinulle tehdään rinnan osapoisto ja kainalon vartijaimusolmuketutkimus, voit kotiutua jo leikkauspäivän iltana. Muussa tapauksessa pääset kotiin tai siirryt jatkohoitoon ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Kotiutuessasi saat puhelinnumeron, johon voi soittaa, mikäli ongelmia ilmaantuu.

LiitännäishoitosuositusAsiantuntijat laativat yksilöllisen liitännäishoitosuosituksen

Rintasyöpäleikkauksen jälkeen rintasyöpäkirurgi, plastiikkakirurgi, radiologi, patologi ja syöpätautien erikoislääkäri yhdessä käsittelevät tapaustasi rintasyöpämeetingissä. Sinulle laaditaan yksilöllinen hoitosuositus rintasyöpäleikkauksen jälkeisiin liitännäishoitoihin, joilla voidaan vähentää rintasyövän uusimisen riskiä.

LevinneisyystutkimuksetMahdolliset levinneisyystutkimukset

Tarvittaessa tehdään niin sanottuja levinneisyystutkimuksia sen varmistamiseksi, ettei syöpäkudosta löydy muualta elimistöstä. Levinneisyystutkimusten tarve riippuu poistetun rintasyövän ominaisuuksista, oireista ja siitä, onko se levinnyt kainaloimusolmukkeisiin. Rintasyövän tavallisimpia levinneisyystutkimuksia ovat keuhkojen röntgenkuvaus ja vatsan ultraäänitutkimus tai vartalon tietokonetomografia ja luustokuvaus. Näistä sinulle ilmoitetaan erikseen kirjeitse.

Syöpälääkärin vastaanottoSyöpälääkärin vastaanotto Tays Keskussairaalassa

Sinut kutsutaan syöpälääkärin vastaanotolle Tays Keskussairaalan syöpätautien poliklinikalle noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Syöpälääkäri keskustelee kanssasi rintasyövästäsi ja sen uusimisriskistä, liitännäishoitosuosituksesta ja hoitojen mahdollisista haittavaikutuksista. Lääkäri ja sinä yhdessä päätätte, mitä rintasyövän liitännäishoitoja lähdetään toteuttamaan. Lääkärin vastaanoton jälkeen sairaanhoitaja käy kanssasi läpi yksityiskohtaisesti hoidon toteutusta ja sen mahdollisia haittavaikutuksia ja antaa kirjalliset ohjeet hoidoista ja niihin valmistautumisesta.

LiitännäishoidotRintasyövän liitännäishoidot

Rintasyöpäleikkauksen jälkeen voidaan antaa liitännäis- eli adjuvanttihoitoja ehkäisemään rintasyövän uusiutumista. Tällaisia hoitoja ovat solunsalpaajahoito eli sytostaattihoito, sädehoito ja hormonihoito. Rintasyövän liitännäishoidot toteutetaan Tays Keskussairaalan syövänhoidon yksiköissä. Riippuen syövästäsi ja leikkaustekniikasta, sinulle voidaan suositella kaikkia liitännäishoitoja tai vain osaa niistä. Joskus rintasyövän hoidoksi riittää pelkkä leikkaus rintasyövän hyväennusteisuuden vuoksi.

LiitännäissolunsalpaajahoidotLiitännäissolunsalpaajahoidot

Solunsalpaajahoidot toteutetaan päiväkäynteinä syöpätautien poliklinikalla. Solunsalpaajahoito koostuu yleensä kuudesta kolmen viikon välein annettavasta suonensisäisestä lääkehoitokerrasta. Her2-positiivisessa rintasyövässä solunsalpaajahoitoon liitetään täsmälääkitys, trastutsumabi. Joskus solunsalpaajhoidot toteutetaan ennen leikkausta. Hoitojen haittavaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti sekä annetun hoidon mukaan.

LiitännäissädehoitoLiitännäissädehoito

Liitännäissädehoitoa suositellaan kaikille niille potilaille, joille on tehty säästävä leikkaus. Koko rinnan poiston jälkeen sädehoitoa suositellaan, mikäli leikkauksessa todetaan etäpesäkkeitä kainalon imusolmukeissa, tai kasvain on kooltaan suuri. Sädehoito pyritään aloittamaan 3 – 4 viikon kuluttua viimeisestä solunsalpaajahoidosta.

Katso video: Rintasyöpäpotilaan hoitopolku sädehoidossa

Hormonaalinen liitännäishoitoHormonaalinen liitännäishoito

Hormonaalinen liitännäislääkehoito aloitetaan sädehoidon toteutuksen jälkeen. Hormonaalisella hoidolla pyritään estämään kyseiselle syövälle elintärkeän hormonin tuotanto ja vaikutukset elimistössä. Tutkimusten mukaan rintasyövän hormonihoidosta saadaan suurin hyöty viiden käyttövuoden aikana.

SeurantaSeuranta

Rintasyöpäpotilaita seurataan erikoissairaanhoidossa taudin ennusteesta riippuen pääsääntöisesti viiden vuoden ajan. Hoitojen jälkeinen seuranta kestää yleensä 5 – 10 vuotta. Jos tauti on niin hyväennusteinen, että mitään liitännäishoitoja ei anneta, niin potilas käy vain kertaalleen syöpälääkärillä, joka selvittää tilanteen ja ohjelmoi rintasyövän seurannat perusterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon.