Syöpäkirurgia
Syövän leikkaushoito
Leikkaushoito on useimpien paikallisten kiinteiden syöpäkasvainten ensisijainen parantava hoito. Leikkauksessa poistetaan syöpäkasvain ja usein myös terveitä kudoksia sen ympäriltä. Lisäksi voidaan poistaa lähellä sijaitsevia imusolmukkeita. Näin vähennetään kasvaimen paikallisen uusimisen ja leviämisen riskiä.
Syövän kasvutavasta, erilaistumisasteesta ja levinneisyydestä riippuu yksilöllisesti, kuinka laaja leikkaus tarvitaan sekä tarvitaanko leikkauksen jälkeen liitännäishoitoja, kuten sädehoitoa ja lääkehoitoja.
Varhaisvaiheessa todetun kasvaimen poistamiseen riittää useimmiten säästävä leikkaus, jossa vain kasvainalue poistetaan. Tällöin leikkauksen pitkäaikaishaitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi.
Joskus, jos kasvain on suuri tai sijaitsee hankalassa paikassa, sitä ei pystytä leikkauksella poistamaan kokonaan. Silloinkin leikkauksella voidaan pienentää kasvainta, ja sen jälkeen hoito jatkuu solunsalpaajilla tai sädehoidolla. Myös syöpäkasvaimen lähettämiä etäpesäkkeitä voidaan poistaa leikkauksella.
Mikäli kasvain sijaitsee alueella, jossa leikkaushoidon haitat olisivat hyötyyn nähden liian suuret, voidaan leikkauksen sijaan harkita sädehoitoa ja lääkehoitoja.
Kehittyvät leikkaustekniikat
Perinteisen avoleikkauksen rinnalle on kehitetty vähemmän kajoavia eli niin sanottuja mini-invasiivisia leikkaustekniikoita. Tähystämällä tai robottiavusteisesti tehdyissä leikkauksissa toipumisaika on lyhyempi, ja voidaan välttää isojen leikkaushaavojen tuomat haitat.
Robottileikkauksissa tähystysleikkaus suoritetaan mekaanisten käsivarsien avulla, joita kirurgi ohjaa erillisestä konsolista. Tämä teknologia mahdollistaa paremman näkyvyyden ja suoriutumisen etenkin lantion pohjassa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muualla vatsaontelossa tai rintaontelon alueella.
Uusinta tekniikkaa edustaa kolmiulotteinen tähystysleikkaus (3D-laparoskopia), jota käytetään varsinkin eturauhasleikkauksissa. Sen etuna on kolmiulotteinen, suurennettu ja hyvin tarkka kuva, joka helpottaa kirurgin työskentelyä.
Leikkaushoito syövän eri vaiheissa
Radikaalileikkaus
Radikaalileikkauksessa pyritään parantavaan hoitoon, jolloin leikkauksessa poistetaan kaikki todettavissa oleva kasvainkudos. Radikaalileikkauksen jälkeenkin voidaan kuitenkin käyttää liitännäishoitoja, joilla pyritään on tuhoamaan elimistössä mahdollisesti muualla olevia syöpäsoluja, joita millään tutkimuksella ei voida havaita.
Oireita lievittävä leikkaus
Tilanteissa, joissa syöpäkasvain ei ole kirurgisesti poistettavissa, voidaan tehdä leikkaus, jolla kasvaimen aiheuttamia paikallisoireita helpotetaan. Näitä joudutaan tyypillisesti tekemään esimerkiksi suolitukoksen, sappiteiden tukoksen tai virtsankulun vaikeutumisen vuoksi.
Uusiutuneen syövän leikkaushoito
Paikallisesti uusiutunutta kasvanta voidaan edelleen hoitaa radikaalitavoitteisella leikkauksella, mikäli se kasvaimen sijainnin vuoksi on mahdollista. Pääsääntöisesti etäpesäkkeiden hoitoon käytetään sädehoitoa ja lääkehoitoa, mutta yksittäisiä etäpesäkkeitä voidaan myös leikata esimerkiksi keuhkoista, maksasta, luustosta tai imusolmukkeista.
Ennalta ehkäisevä leikkaushoito
Joidenkin syöpien riski voi olla yksilöllisesti niin ilmeinen, että tehdään ennaltaehkäisevä leikkaus ennen kuin syöpä ilmaantuu. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi periytyvän suolistosyövän tai tietyn rintasyöpägeenin yhteydessä.
Korjaava leikkaus
Mikäli syöpäleikkaus aiheuttaa merkittävää haittaa tai elämänlaadun heikentymistä, voidaan tehdä myös korjaava leikkaus. Poistetun rinnan tilalle voidaan esimerkiksi muovata uusi rinta käyttämällä kehon omia kudoksia tai keinomateriaalia.