Työkyvyn tuki
Työkykyä tuetaan laajasti perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, työterveyshuollossa, erikoissairaanhoidossa ja työllisyyspalveluissa. Usein osatyökykyinen ei saa kaikkea mahdollista tukea ja palveluiden välinen koordinaatio jää heikoksi.
Työssä olevien työkykyä tuetaan monin tavoin työpaikoilla ja työterveyshuollossa. Monet yrittäjät ja työelämän ulkopuolella olevat jäävät työkyvyn tuen ulkopuolelle.
Työkyvyn tuki Taysissa
Taysissa toimii osana kuntoutuksen vastuuyksikköä kuntoutustutkimuspoliklinikka, joka on 1980-luvulta saakka tarjonnut vaativia kuntoutustarpeen ja työkyvyn arvioita. Taysin kuntoutustutkimuspoliklinikan palveluja kehitettiin STM:n TOIKE-hankkeena 2017–2018. TOIKE-palveluun pääsi ilman lähetettä.
Kuntoutustutkimuspoliklinikka tarjoaa edelleen osatyökykyisille nopeaa tai viiveetöntä arviointia erityisesti erikoissairaanhoidon sisällä, mutta vuoden 2020 alusta siihen tarvitaan lääkärin lähete. Lisäksi kuntoutusohjaajan/työkykykoordinaattorin työkyvyn tuen konsultaatiopalvelu ammattilaisille on käytettävissä.
Taysin työkyvyn tuen palveluissa arvioimme, tuemme ja ohjaamme osatyökykyisten pirkanmaalaisten asiakkaiden toiminta- ja työkykyä. Autamme sopivan palvelukokonaisuuden löytämisessä. Teemme tiivistä yhteistyötä yhteistyökumppaneiden kanssa, joita ovat sosiaali- ja terveyskeskukset, työterveyshuolto, Taysin poliklinikat, työllisyyspalvelut, kuten TE-toimisto, Kela, kuntoutuslaitokset, eläkeyhtiöt, työkykykoordinaattorit ja kolmannen sektorin toimijat.
Palvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla on
- sairauden tai vamman vuoksi vaikeuksia selviytyä nykyisessä työtehtävässä tai opiskelupaikassa
- halu jatkaa työelämässä.
- tuen tarvetta työelämässä pysymisen tai sinne palaamisen suhteen
Asiakkaamme voi olla työssä, työtön tai yrittäjä.
Yhteyshenkilö
Työkykykoordinaattori Anne Sundberg
Vastuuhenkilöt
Ylilääkäri Virpi Heikkinen
Kuntoutuspäällikkö Eija Väärälä