HCV, C-viruksen aiheuttama maksatulehdus

Krooninen C-hepatiitti

Krooninen C-hepatiitti on pitkäkestoinen, viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi vuosien tai vuosikymmenten mittaan johtaa maksakirroosiin. Virus tarttuu verikontaktissa, ja yleisin tartuntareitti ovat likaiset huumeneulat. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 1200.

Tauti todetaan laboratoriokokein ja sitä on eniten nuorilla aikuisilla. Ennuste on hyvä, mikäli virus saadaan lääkehoidolla häädettyä.

Hoitoarvio ja hoito tapahtuvat erikoissairaanhoidossa. Perusterveydenhoito pyrkii löytämään potilaat ja seuloo hoitoon sopimattomat. Hoitoon sopivista lääkäri tekee lähetteen erikoissairaanhoitoon.

Alkututkimukset Taysissa

Kun potilas tulee ensimmäiselle poliklinikkakäynnille, arvioimme hoitomyöntyvyyden sekä määritämme viruksen genotyypin ja virusmäärän.

Pyrimme arvioimaan myös maksan sidekudoksen määrää Fibroscan-tutkimuksella tai tarvittaessa ottamalla maksasta koepalan. Fibroscan mittaa ultraäänen nopeutta maksakudoksessa – mitä nopeampi eteneminen, sitä enemmän on sidekudosta maksassa. Tutkimus tehdään ihon päältä erityisellä anturilla ja on potilaalle kivuton.

Jos maksatulehduksen taustalla on huumeidenkäyttö tai potilaalla on psyykkisiä ongelmia, on poikkeuksetta arvioitava potilaan päihteettömyys ja psyykkinen selviäminen. Toivomme, että lähettävä taho hankkii etukäteen erikoispoliklinikan lausunnon.

C-hepatiitin hoito

Kun päädymme aloittamaan hoidon, kirjoittaa lääkäri lääkkeistä reseptit ja potilas käy pistosopetuksessa ja hoidon aloituksessa asiantuntijahoitajan luona. Sen jälkeen on laboratoriokokeita 2–4 viikon välein. Osassa kokeista potilas käy puhelimitse kutsuttuna ja välillä hän tulee poliklinikkakäynnille.

Hoito kestää 3–12 kuukautta. Hoidon pituus määräytyy potilaan iän, virusmäärän ja viruksen genotyypin mukaan. Potilas voi tarvittaessa olla yhteydessä asiantuntijahoitajaan esimerkiksi hoidon haittavaikutuksista.

Kolmen kuukauden kuluttua hoidon loppumisesta mitataan virusmäärä. Jos se silloin on negatiivinen, on hoito onnistunut.

Kaikki Taysin gastroenterologit sekä asiantuntijahoitaja hoitavat C-hepatiittipotilaita. Hoitotiimiin liittyy läheisesti myös päihdepsykiatrian poliklinikan henkilökunta.

Vastuuhenkilöt

Erikoislääkäri Tuula Mäkelä
Asiantuntijahoitaja