Valtimo- ja laskimosairaudet, verisuonitaudit

Verisuonikirurgia

Tutkimme ja hoidamme Taysissa raajojen verenkiertosairauksia, kaula-, solis- ja sisäelinvaltimoiden ahtaumia, aortan ja muiden valtimoiden pullistumia sekä laskimoiden vajaatoimintaa sairastavia potilaita. Verisuonikirurgit osallistuvat aktiivisesti diabeetikoiden hoitoon.

Useimmiten potilas lähetetään verisuonikirurgin vastaanotolle alaraajan valtimoverenkiertohäiriön vuoksi. Verenkiertohäiriö johtuu suonia ahtauttavasta valtimonkovettumataudista, jonka seurauksena kudokset kärsivät hapenpuutteesta. Hapenpuute voi ilmetä katkokävelynä, lepokipuna, haavaumana tai kuoliona.

Tärkeitä potilasryhmiämme ovat myös valtimopullistumaa ja kaulavaltimon ahtaumaa sairastavat potilaat. Vatsa-aortan aneurysmaan liittyy repeytymisriski ja kaulavaltimon ahtauma voi aiheuttaa aivoverenkiertohäiriön.

Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva raajojen turvotus, suonikohjut ja laskimoperäiset haavaumat ovat hyvin yleisiä syitä verisuonikirurgisiin tutkimuksiin ja hoitoihin. Vastaamme myös hemodialyysin mahdollistavasta veritiekirurgiasta.

Verisuonitautien hoito Taysissa

Verisuonikirurgi johtaa taudin selvittelyä ja hoidon suunnittelua sekä tukee potilasta lääketieteellisen tiedon saannissa. Hyödynnämme moniammatillista osaamista niin verisuonisairauksien diagnostiikassa ja hoitotoimenpiteissä kuin potilaan riskitekijöiden ja muiden sairauksien hoidossakin.

Teemme hoitoratkaisut vähän kajoavien kuvantamismenetelmien perusteella ja käytämme sekä kirurgisia että suonensisäisiä hoitomenetelmiä. Hoitomenetelmän valitsemme kliinisten ja kuvantamislöydösten sekä potilaan yleistilanteen perusteella.

Hoitopaikkojen yhteistyö

Valtimosairauksien hoito on keskitetty Pirkanmaalla Tays Keskussairaalaan. Hoidamme verisuonikirurgisia ja suonensisäisiä toimenpiteitä vaativat valtimoverenkiertohäiriöt sekä vaativat laskimoiden korjaustoimenpiteet Taysin verisuoni- ja toimenpideradiologisessa keskuksessa.

Laskimoiden vajaatoiminnan eli suonikohjujen toimenpiteitä tehdään myös Tays Sastamalan sairaalassa. Taysin verisuonikirurgi ohjaa myös näiden potilaiden hoitoa.

Taysin erityisosaaminen

Erityisosaamisalueitamme ovat valtimopullistumien suonensisäinen hoito eli endograftaus sekä vaativat muut suonensisäistä tekniikkaa hyödyntävät toimenpiteet. Tutkimustoimintamme tavoitteena on kehittää verisuonikirurgisten sairauksien tunnistamista, kehittää niiden hoitoa ja erityisesti potilasturvallisuutta. Osallistumme myös kansainvälisiin tutkimuksiin. 

Vuoden 2019 alussa Taysin verisuonikirurgia ja toimenpideradiologia yhdistyivät osaamiskeskukseksi. Kun kuvantaminen ja kaikki toimenpidehoidot tapahtuvat samoissa tiloissa, on potilaan hoito entistäkin nopeampaa ja sujuvampaa.

Vastuuhenkilö

Ylilääkäri, yl Velipekka Suominen
Palvelupäällikkö Päivi Stenberg
Osastonhoitaja Annika Sárosi