Alaraajan valtimoahtauman kirurgisen hoidon hoitopolku

Palvelupolun alkuHoidon tarve on todettu

Verisuonikirurgi on todennut hoitotarpeen.

Yliherkkyys tai allergia: Mikäli aiemmin on todettu varjoaine- tai puuduteaineyliherkkyys tai -allergia, ilmoita siitä hoitavalle henkilökunnalle.

Tiedustelut: Vuodeosaston hoidonsuunnittelijalta numerosta 03 311 64937 tai sairaanhoitajalta numerosta 03 311 64819.

Kutsu tutkimuksiinKutsu esikäynnille ja leikkaukseen

Saat kutsun ja ohjeet postitse tai kiireellisessä tapauksessa puhelimitse.

Lue potilasohje: Verisuonikirurgiseen leikkaukseen valmistautuminen

Saapuminen TaysiinSaapuminen esikäynnille ja ilmoittautuminen

Kun saavut sairaalaan, ilmoittaudu ensin pääaulassa olevalla automaatilla. Näytä automaatin lukijaan viivakoodia, joka on kutsukirjeessä, Kela-kortissa tai ajokortissa. Automaatti tulostaa sinulle kulkuohjeen verisuonikirurgian poliklinikalle ja käyntinumeron, jolla sinut kutsutaan vastaanotolle.

Verisuonikirurgian poliklinikka sijaitsee Taysin B-rakennuksen 11. kerroksessa. Näytä viivakoodia uudestaan hissiaulassa olevalla ilmoittautumisautomaatilla. Näin henkilökunta tietää sinun saapuneen poliklinikalle. Istu odottamaan poliklinikan odotustilaan, joka on vastaanottohuoneita vastapäätä. Seuraa odotustilassa olevaa infotaulua, sillä siihen tulee näkyviin käyntinumerosi sekä vastaanottohuoneen numero.

EsikäyntiEsikäynti tai puheluesikäynti

Esikäyntivastaanotto on 1–7 vuorokautta ennen leikkausta. Tapaat silloin sairaanhoitajan, verisuonikirurgin ja tarvittaessa anestesialääkärin. Joskus esikäynti voidaan korvata sairaanhoitajan tekemällä puhelinhaastattelulla. Sinulle ilmoitetaan siitä kirjeellä.

LeikkausLeikkaus

Saat kutsukirjeessä ja esikäynnillä tarkemmat ohjeet, minne tulet leikkauspäivänä. Jos tulet suoraan leikkaukseen kotoa, saavut LEIKO-yksikköön, joka on K-rakennuksen 5. kerroksessa. Siellä sinut valmistellaan leikkaukseen ja sinulle annetaan esilääkitys.

Sinut saatetaan kutsua ennen leikkausta myös verisuonikirurgian osastolle, joka sijaitsee B-rakennuksen, 11. kerroksessa. Ilmoittaudu tullessasi osaston kansliassa. Osastolta sinut siirretään leikkaussaliin.

Toimenpide tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa. Toimenpiteessä tervettä valtimoa paljastetaan ahtauman molemmin puolin ja näiden väliin asetetaan ohite. Ohitemateriaalina pyritään käyttämään potilaan omaa laskimoa. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, voidaan laskimon sijaan käyttää verisuoniproteesia.

TarkkailuLeikkauksen jälkeinen tarkkailu

Leikkauksen jälkeen vointiasi tarkkaillaan heräämössä tai valvonta- tai teho-osastolla. Jos sinulle on asetettu Y-proteesi, sinut siirretään suunnitellusti teho-osastolle.

Toipuminen osastollaToipuminen vuodeosastolla ja kotiutus

Heräämö- tai tehovalvonnan jälkeen toipumisesi jatkuu vuodeosastolla. Osastohoidon aikana tavoitteenamme on tukea omatoimisuuttasi ja kuntoutumistasi. vuodeosastolta sinut kotiutetaan tai siirretään jatkohoitopaikkaan.

Seurantakäynti poliklinikallaSeurantakäynti poliklinikalla

Sinulle varataan yksi tai useampi seurantakäynti verisuonikirurgian poliklinikalla hoitajan ja verisuonikirurgin vastaanotolla.

Seuranta perusterveydenhuollossaSeuranta perusterveydenhuollossa

Jatkoseuranta tapahtuu terveyskeskuksessa.

Tarvittaessa erityistyöntekijöiden palvelut käytettävissäsi

  • mm. sosiaalityöntekijä ja diabeteshoitaja
  • hoitava lääkäri arvioi fysioterapeutin palvelun tarpeen.
Tays infolaatikko

Muista terveelliset elämäntavat

  • Lopeta tupakanpoltto
  • Liiku riittävästi
  • Syö terveellisesti
  • Huolehdi hampaistasi
  • Käytä sinulle määrättyjä lääkkeitä ohjeiden mukaan.
Palvelupolku - Kotihoito