Laskimoiden vajaatoiminta

Suonikohjut

Kun alaraajan laskimoläppien toiminta heikentyy, tyypillisiä seurauksia ovat turvotus, ihon paikallisoireet sekä suonikohjut. Jopa 30 prosenttia väestöstä kärsii lieväasteisesta laskimoiden vajaatoiminnasta. Hoidamme vaikeaa laskimoiden vajaatoimintaa Taysissa muun muassa vaahto- ja laserhoidoilla.

Suurimman osan pahemmista vaivoista voi välttää aktiivisella liikunnalla, painonhallinnalla, työergonomialla ja tukisukkien säännöllisellä käytöllä. Jos laskimoiden vajaatoiminta kuitenkin pahenee, voi lääkäri lähettää potilaan verisuonikirurgin vastaanotolle toimenpidearvioon.

Tutkimukset ja hoitoarvio Taysissa

Kutsumme potilaan Tays Keskussairaalan, Tays Sastamalan tai Tays Valkeakosken kirurgian poliklinikalle 3–6 kuukauden sisällä lähetteen saapumisesta.

Poliklinikalla teemme verisuoniston kliinisen tutkimuksen sekä arvioimme laskimoverenkiertoa. Arvioimme verenkiertoa vähän kajoavin menetelmin kuten painemittauksin ja ultraäänellä.

Tutkimusten jälkeen päätämme toimenpiteestä. Nykyisin toimenpidehoito on polikliinistä tai päiväkirurgista, ja hyödynnämme vähän kajoavia tekniikoita kuten ultraääniohjattua vaahtohoitoa ja laserkatetritoimenpiteitä. Kirurgisia toimenpiteitä teemme vain rajatuissa tilanteissa.

Suonikohjujen vaahto- ja laserhoito

Suonikohjujen vaahto- ja laserhoitoa varten potilas saapuu sovittuna ajankohtana kirurgian poliklinikalle.

Vaahtohoitotoimenpiteessä lääkäri merkitsee ensin ultraäänen avulla käsiteltävät suonet ja pistoskohdat. Tämän jälkeen potilas käy makuulle toimenpidepöydälle, suoneen laitetaan kanyyli ja lääkeaine ruiskutetaan suoneen. Lääkäri varmistaa ultraäänilaitteella vaahdon kulun suoneen ja leviämisen halutulle alueelle. Toimenpide on varsin kivuton.

Laserkatetritoimenpiteet tehdään valtaosin paikallispuudutuksessa. Viallinen runko kutistetaan laserilla ultraääniohjauksessa. Toimenpide on suonensisäinen. Tarvittaessa tehdään lisäksi sivuhaarojen paikallispoistoja tai vaahtohoitoa.

Polikliinisen toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin. Sairausloma kestää 3–7 vuorokautta.

Toimenpiteen jälkeen

Vaahdotuksen jälkeen jalassa on tavallisesti punoitusta, kuumotusta, ihon tummenemista ja lievää kipua, jotka häviävät vähitellen viikkojen tai kuukausien kuluessa. Tukisukkaa pidetään ensin viikko ympäri vuorokauden ja vielä vähintään viikko päivisin. Kolmen päivän kuluttua toimenpiteestä sukan saa poistaa peseytymistä varten.

Laserhoidon jälkeen tulee usein mustelmia ja mahdollisesti aristavia alueita, jotka häviävät muutamassa viikossa. Hoitosukkaa tai tukisidosta pidetään viikon ympäri vuorokauden ja vielä toinen viikko päivisin. Suihkuun voi mennä jo toimenpidettä seuraavana päivänä, saunaan viikon kuluttua.

Jos laserhoidon yhteydessä on tehty paikallisia kohjunpoistoja, haavat on suljettu poistettavin ompelein. Ompeleet poistetaan terveysasemalla tai työterveydessä. Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä kahden päivän kuluttua ompeleiden poistosta. Lentokielto kestää toimenpiteestä riippuen 2–4 viikkoa.

Vastuuhenkilö

Vt ylilääkäri Velipekka Suominen