Vatsa-aortan aneurysma

Vatsa-aortan pullistuma

Vatsa-aortan pullistuma eli aneurysma on valtimon rappeumasairaus. Se oireilee harvoin ja löytyykin usein muiden vatsan alueen tutkimusten yhteydessä. Aneurysman repeämä johtaa 70–80 prosentissa tapauksista kuolemaan, joten sen hoito ajoissa on tärkeää.

Miehillä vatsa-aortan pullistuma on neljä kertaa yleisempi kuin naisilla. Sen esiintyvyys lisääntyy merkittävästi 65 vuoden iässä, sillä ikääntymisen myötä valtimoseinämän elastinen kudos vähenee. Suomessa ilmaantuu uusia tapauksia vuosittain noin 1 500, joista kuitenkin vain puolet päätyy toimenpidehoitoon.

Vatsa-aortan pullistuma todetaan yleensä muiden syiden vuoksi tehdyssä kuvantamistutkimuksessa. Jos aneurysma on läpimitaltaan yli 4,5 senttimetriä tai se oirehtii, potilas ohjataan verisuonikirurgin arvioon ja toimenpideharkintaan.

Tutkimukset ja hoitoarvio Taysissa

Kutsumme potilaan verisuonikirurgian poliklinikalle aneurysman koosta riippuen 1–3 kuukauden sisällä lähetteen saapumisesta.

Varmistamme diagnoosin tietokonekerroskuvauksella, minkä jälkeen päätämme hoidosta ja seurannasta. Vatsa-aortan pullistuman hoito on suositeltavaa, jos miespotilaan aneurysma on läpimitaltaan vähintään 5,5 senttimetriä ja naispotilaan 5 senttimetriä.

Jos pullistuma on läpimitaltaan pienempi eikä kasva jatkuvasti, voimme seurata tilaa 6–12 kuukauden välein ultraäänitutkimuksilla.

Aneurysman suonensisäinen ja leikkaushoito

Avoleikkauksessa sairas aortan osa korvataan verisuoniproteesilla laparotomiateitse eli vatsaontelon kautta. Toimenpide tehdään yleisanestesiassa ja vaatii pääsääntöisesti muutaman vuorokauden teho-osastohoidon. Sairaalahoito kestää kokonaisuudessaan 7–10 vuorokautta.

Aneurysman suonensisäinen hoito toteutetaan punktiotekniikalla reisivaltimon kautta. Avointa reisivaltimon paljastusta tarvitaan nykyisin harvoin. Toimenpide tehdään yleensä spinaalipuudutuksessa. Sairaalahoito kestää keskimäärin kaksi vuorokautta.

Seuranta toimenpiteen jälkeen

Noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä potilas käy poliklinikalla kontrollikäynnillä, jolloin verisuonikirurgi arvioi hoitotuloksen. Tämän jälkeen potilas yleensä siirtyy jatkoseurantaan perusterveydenhuoltoon esimerkiksi terveyskeskuslääkärille. Suonensisäisellä menetelmällä hoidettuja potilaita seuraamme kuitenkin vuosittain verisuonikirurgian poliklinikalla.

Vastuuhenkilö

Ylilääkäri Velipekka Suominen