Julkaistu 26.3.2020

Sairaalakäynti etänä - Tays aloitti videovastaanotot

Osa Taysin yksiköistä on alkanut tarjota asiakkailleen mahdollisuutta videovastaanottoon. Ensimmäinen videovastaanotto käytiin Taysin sarkoomayksikössä. Plastiikkakirurgi Juha Kiisken kokemuksen mukaan video toi lisäarvoa puheluun verrattuna ja joissain tapauksissa korvaa toimivasti myös fyysisen käynnin. Tämä auttaa etenkin nyt korona-aikana, mutta myös myöhemmin, sillä se säästää potilaan aikaa.

Erikoislääkäri Juha Kiiski yhteydessä potilaaseen

Taysin sarkoomayksikön asiakkaista jo 80 % käyttää syövänhoidon verkkopoliklinikkaa oireiden seurantaan sekä yhteydenpitoon. Nyt käyttöön otettu videovastaanotto täydentää aiempia palveluita.

-Tämä mahdollistaa enemmän kuin chat tai puhelu. Videovastaanotolla jaoin oman tietokoneen ruutuni ja katsoimme yhdessä potilaan ja sairaanhoitajan kanssa magneettikuvia ja pystyin selittämään taudin tilannetta niiden avulla aivan kuten fyysisellä käynnillä, kertoo Kiiski. 

Monet asiakkaistamme ovat näinä päivinä paljon videoyhteyksien varassa työssään, joten tämä on heille varsin luonteva tapa toimia, eikä teknisiäkään ongelmia ilmennyt, hän jatkaa.

-Kun lääkäri tai hoitaja näkee asiakkaan ilmeet videon avulla, voi säätää omaa viestintää sen mukaisesti, sanoo Kiiski.

Kaikille etäyhteys ei välttämättä sovi, mutta lääkäri arvioi tilanteen tapauskohtaisesti. Tutkimukset, jotka vaativat kajoamista vaativat luonnollisesti fyysisen käynnin.

-Arpea tai haavaa voi pääsääntöisesti kätevästi näyttää videolla, mutta jos ongelmakohta on hankalassa paikassa, voi valokuva toimia paremmin kuin video.

-Videovastaanotolla voimme ohjeistaa toimenpiteeseen ja kysyä kaikki tarvittavat ennakkotiedot, mutta esimerkiksi se, miten kudospuutos korjataan tai mistä ihonsiirto tehdään juuri hänen tapauksessaan, voi jäädä arvioitavaksi leikkauspäivänä.

Sarkoomapotilaista monet ovat Pirkanmaan ulkopuolelta, joten tästä on asiakkaalle merkittävä hyöty normaalissakin tilanteessa, saati sitten epidemia-aikana.

Taysissa videovastaanottoja ovat alkaneet tarjota sarkoomatiimin lisäksi esimerkiksi psykiatria, ravitsemusterapia, puheterapia ja haavakeskus.

Palvelu on kytketty osaksi OmaTaysia, koska siellä voidaan tarjota tietoturvallinen alusta. Asiakkaan tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla ja keskustelu kytkeytyy potilaan muihin tietoihin, mikä hyödyttää koko hoitoprosessia.

Lue myös: päivitä yhteystietosi OmaTaysiin, niin varmistat yhteydenoton sujuvuuden